Utrecht wint horrorpartij ondanks gemiste penalty nummer dertien

UTRECHT - Als horror-specialist Edgar Allan Poe samen met thrillerauteur Graham Greene en filmregisseur Alfred Hitchcock aan een meesterwerk hadden gewerkt, was er zonder twijfel een ijzingwekkend en luguber verhaal uit voort gekomen. Maar angstaanjagender dan de gisteren gespeelde bekerwedstrijd FC Utrecht-NEC zou het nooit geworden zijn.

PAUL PRILLEVITZ

Van begin tot eind zat de confrontatie vol met suspense. Terwijl er nog honderden mensen buiten het stadion stonden om een kaartje te kopen, scoorde FC Utrecht al na 50 seconden via Emiel van Eijkeren. Het bleek het begin te worden van een heet avondje in stadion Galgenwaard, ondanks het vriesweer.

Wellicht inspireerde het goede veld, dat gezien de winterse omstandigheden in prima staat verkeerde, de spelers van Utrecht tot grootse daden. De Galgenwaard had immers een primeur te vieren. Voor het eerst in de geschiedenis van de club uit de Domstad werd er gebruik gemaakt van de verwarmde grasmat. De spelers liepen constant de longen uit hun lijf en kwamen regelmatig tot goede combinaties. Taferelen van uitglijdende spelers en vreemd botsende ballen, die zo vaak het spel ontsieren in de winter, bleven uit.

Ook NEC speelde goed maar door de tomeloze inzet van Utrecht moest het team uit Nijmegen zich toch vaak tot verdedigen beperken. Over de hele wedstrijd gezien was Utrecht duidelijk de betere ploeg. Het team van trainer Mark Wotte was het meest agressief in de duels en verreweg het vaakst in balbezit.

Alleen wat effectiviteit bij het scoren betreft, kon Utrecht wel wat leren van de Nijmegenaren. Het team van de briljant spelende en hard werkende Michael Mols kon uit de vele kansen die het kreeg slechts twee keer scoren. Na de 1-0 door Van Eijkeren maakte Utrecht, via een schitterend schot van De Jong in de kruising, in de 28ste minuut 2-0. Maar daarna was het afgelopen met de doelpunten. Mols probeerde regelmatig met listige passes en mooie wegdraaibewegingen het spel naar zijn hand te zetten maar het geluk ontbrak. Dat is niet nieuw voor de spelers van Utrecht. Afgezien van de eerste paar wedstrijden in de competitie, waarin veel punten werden vergaard, zat het vaak meer tegen dan mee. Wedstrijden die Utrecht domineerde gingen niet zelden door pech en inefficiënt afwerken onnodig verloren.

Dat dreigde gisteren weer te gebeuren. Utrecht ging nog wel rusten met een 2-0 voorsprong maar het gaf die florissante stand binnen drie minuten weer uit handen toen Marchanno Schultz en Juul Ellerman in de 61ste en 63ste minuut de stand gelijk trokken. Die score bleef staan tot het einde van de tweede helft.

In de verlenging trok Utrecht nog eens alle registers open en schoot binnen een zeer kort tijdsbestek twee keer tegen de paal. Gedurende de hele wedstrijd zou de ploeg van aanvoerder Mols zelfs vier keer het houtwerk raken hetgeen sommige supporters deed opmerken dat Utrecht wereldkampioen paalschieten is geworden.

NEC mocht blij zijn dat het zonder kleerscheuren uit de verlenging tevoorschijn kwam. De Nijmegenaren mochten daardoor tot de laatste seconde hoop koesteren om als overwinnaar uit deze winterse griezel-soap tevoorschijn te komen. Maar uiteindelijk trok Utrecht toch aan het langste eind. Nadat Dennis Scharrenburg een strafschop gemist had voor Utrecht en Ulrich Crüden een penalty voor NEC stond het na de eerste strafschoppenserie nog steeds 4-4. Pas toen Hennie de Romijn van NEC verzuimde te scoren, kregen de 6000 Utrecht-supporters wat ze verdienden: de overwinning.

Gerechtigheid was geschied en Utrecht gaat door naar de derde ronde van de KNVB-beker. Soms heeft een horrorverhaal toch een happy end. Wotte voelde dat goed aan toen hij zei dat hij gisteren niks fout had gedaan op één ding na: het laten nemen van een strafschop door 'nummer dertien' Dennis Scharrenberg. En ook Anton Janssen van NEC wist dat er duistere machten actief waren geweest in stadion Galgenwaard. Hij vertelde 'dat het altijd iets ongrijpbaars blijft dat je de ene wedstrijd wint en de andere verliest'. Is het toeval dat Utrecht in de competitie op ongeluksnummer 13 staat en NEC op geluksgetal 7? Alleen Hitchcock weet het.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden