Utrecht wil etnisch profileren met papierwerk tegengaan

MAAIKE HOMAN

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD) gaat met politie en justitie praten over maatregelen tegen etnisch profileren. Een meerderheid in zijn gemeenteraad noemt een verdachte staande houden op basis van afkomst of uiterlijk discriminatie en schaart zich achter het idee van een 'stopformulier', zo bleek deze week.

Op dit formulier moeten agenten invullen waarom ze iemand staande houden. "Hiermee dwing je ze tot nadenken: houd ik iemand aan vanwege zijn huidskleur of omdat er iets niet pluis is?", zegt PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage, van wie het voorstel afkomstig is.

Johan van Renswoude, districts-chef van de politie Utrecht, laat via Twitter weten dat de politie zich bewust is van het risico van etnisch profileren, maar een "stopformulier voegt niets toe aan de ingezette brede aanpak". Haage heeft hier begrip voor: "Het is weer een formulier, en de politie worstelt al met bureaucratie, maar in Engeland werkt het." In het Verenigd Koninkrijk maar ook in Spanje moeten agenten aangeven waarom ze iemand aanhouden. Deze gegevens worden vervolgens bewaard.

Haage, die zelf bij de politie heeft gewerkt als projectleider, zegt dat een stopformulier geen kritiek is op agenten, maar wel onbewust discriminerend gedrag kan tegengaan. "Marokkanen staan voor sommige agenten gelijk aan criminelen. Het is ook lastig als de meerderheid van de gearresteerden op je achterbank Marokkaan is. Maar die gedachte mag zichzelf niet gaan versterken."

De fractievoorzitter is blij dat er in elk geval over het onderwerp wordt nagedacht. De politie doet dit ook uit zichzelf, zegt zij. "In IJsselstein heeft de politie eens alle witte auto's op straat aangehouden. Toen kwamen ze heel andere delicten tegen: dames die te veel sherry ophadden en mensen die iets te veel hadden gedronken op de vrijdagmiddagborrel. Zo zie je maar. Als je niet etnisch profileert, kom je weer in aanraking met andere vormen van criminaliteit."

Cijfers over etnisch profileren in Utrecht zijn er niet. Eind deze maand moet meer duidelijk worden over de aanpak in Utrecht.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden