Utrecht vervangt alle werftrappen

Na het trapongeluk in 2006 in Utrecht, waarbij een bezoeker van de Botenparade omkwam, neemt de gemeente alle bruggen in het centrum onder handen.

Haroon Ali

De gemeente Utrecht is deze week begonnen met het versterken en vervangen van zestig werftrappen in het centrum van de stad. Het gaat om de houten en stalen trappen die de straat met de laaggelegen werven aan de grachten verbinden, aan de Oudegracht, Nieuwegracht en Kromme Nieuwegracht.

Aanleiding voor de grootschalige opknapbeurt is het trapongeluk dat op 6 augustus 2006 plaatsvond. Tijdens de Muzikale Botenparade aan de Oudegracht raakte toen een trap los van de werfwand. Tientallen mensen stonden op of onder de trap, die deels op een boot terechtkwam. De 30-jarige Freek Penning kwam om het leven, twintig anderen raakten gewond. Het ongeluk vond plaats tijdens de afsluiting van de Botenparade, waar duizenden mensen bij aanwezig waren. Later bleek dat de trap door een constructiefout in elkaar was gestort.

Uit angst voor herhaling worden nu alle trappen aan de drie grachten onder handen genomen. Projectleider Wouter Akkermans zegt dat bij de 29 nieuwe trappen belangrijke technische verbeteringen zijn aangebracht. „Bij de ingestorte trap was de verankering van de trap aan de werfmuur niet goed. Er is nu gekozen voor een stalen in plaats van een houten verbinding. Ook zijn de houten leuningen volgens de nieuwe normen met staal versterkt.”

Omdat de trappen ook aan monumentale eisen moeten voldoen, zijn de nieuwe trappen identiek aan de oude. Om overlast voor het verkeer te beperken, worden de onderdelen voor de nieuwe trappen via het water aangevoerd. In maart 2009 moeten de werkzaamheden zijn afgerond. Het project kost 400.000 euro en wordt betaald door de gemeente.

Aan de herstelwerkzaamheden ging een uitgebreid onderzoek en politieke onrust vooraf. Na het ongeluk in 2006 stelde de gemeente de commissie-Schutte aan, die na drie maanden onderzoek concludeerde dat een 21 jaar oude constructiefout de oorzaak was van het instorten van de Utrechtse werftrap. Volgens de commissie was de trap bij de aanleg in 1985 niet goed vastgemaakt.

Het Openbaar Ministerie stelde een eigen onderzoek in en concludeerde dat het ongeluk voorkomen had kunnen worden als er beter was gecommuniceerd. Een ambtenaar zou voor het ongeluk op de hoogte zijn geweest van de slechte staat van de trap, maar deed hier niets mee. Het OM zag af van vervolging van de ambtenaar en ook voor de verantwoordelijke wethouder Robert Giesberts waren er geen politieke gevolgen. Volgens het OM kon de gemeente Utrecht niets worden verweten.

Na de conclusies van de commissie-Schutte en het OM kreeg de wethouder alsnog stevige kritiek te verduren, en overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen. De moeder van het overleden slachtoffer betreurt zijn aanblijven en eist dat Giesberts alsnog opstapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden