Utrecht sluit tijdelijk prostitutieboten vanwege misstanden

De woonboten aan het Utrechtse zandpad, foto uit 2004. Beeld ANP
De woonboten aan het Utrechtse zandpad, foto uit 2004.Beeld ANP

De gemeente Utrecht trekt de vergunning in van peeskamerexploitant Wegra. Het bedrijf beheert alle 98 ramen van de prostitutieboten aan het Zandpad en 17 ramen in de Hardebollenstraat in het centrum. De gemeente gaat op zoek naar een alternatief. Dat maakte burgemeester Aleid Wolfsen vrijdag bekend. Volgens de politie is er nog steeds sprake van mensenhandel en verstoring van de openbare orde.

De woonboten in Utrecht worden goedbezocht, maar staan ook bekend om misstanden zoals berovingen, verkrachtingen en mensenhandel. Utrecht sloot in april al zes werkplekken en een aantal boten van andere exploitanten. Wegra is de enige overgebleven uitbater. De misstanden houden volgens de politie nog steeds aan. Jaarlijks krijgt de gemeente 350 meldingen van mensenhandel die een link hebben met het Zandpad.

De gemeente dicht exploitanten speciale verantwoordelijkheid toe: 'De exploitanten van raamprostitutie spelen een essentiële rol als verhuurder van werkruimten aan prostituees. Zij hebben op grond van hun vergunning de verplichting een bijdrage te leveren aan het tegengaan van mensenhandel en te zorgen voor een veilige werkomgeving voor de prostituee.'

Exploitant Wegra heeft volgens de politie niet aan die verplichting voldoon. Vandaar dat burgemeester Wolfsen vandaag bekend maakte dat het bedrijf zijn vergunning moet inleveren. Rond de bordelen van Wegra zou nog steeds mensenhandel en verstoring van de openbare orde plaatsvinden.

De burgemeester benadrukte dat er geen einde komt aan de raamprostitutie in de stad. Het intrekken van de vergunningen betekent echter waarschijnlijk wel een tijdelijke sluiting van de ramen. De gemeente is niet tegen raamprostitutie en begrijpt dat er behoefte aan is, laat een woordvoerder weten. De gemeente overlegt momenteel met het Openbaar Ministerie, politie en landelijke deskundigen op het gebied van mensenhandel over een alternatief.

'Rancuneuze ambtenaren
Directeur Cees Jobben van Wegra reageerde verbijsterd tegen RT VUtrecht. 'Ik ben altijd heel erg lastig voor de gemeente en ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat hier een paar rancuneuze ambtenaren aan het werk zijn.' Hij zei zich altijd aan de regels te hebben gehouden.

Jobben overweegt een gang naar de rechter om de beslissing van de gemeente aan te vechten. Daarvoor heeft hij vier weken de tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden