Utrecht pakt malafide raamprostitutie aan

null Beeld anp
Beeld anp

De laatste exploitant van raamprostitutie in Utrecht raakt zijn vergunning kwijt. De gemeente heeft hem gisteren laten weten dat hij zijn ramen moet sluiten. Het gaat om 17 werkruimten aan de Hardebollenstraat in het centrum en 98 aan het Zandpad waar prostitutieboten liggen afgemeerd.

De gemeente heeft het besluit genomen omdat de politie aanwijzingen heeft van "betrokkenheid bij mensenhandel, slecht toezicht, verstoring van de openbare orde en slecht levensgedrag". De bordeelhouder mag nog zijn zienswijze indienen. Ook wil de gemeente de prostituees nog enige tijd geven om te vertrekken of hulp te krijgen. Daarna, vermoedelijk eind juli, neemt de gemeente een definitief besluit. Als Utrecht het besluit handhaaft, gaan de ramen echt dicht.

Eerder moesten drie andere bordeelhouders in Utrecht hun ramen sluiten, ook aanvankelijk met een voorlopig besluit. Zij tekenden bezwaar aan, maar de gemeente Utrecht bleef bij haar besluit en hun ramen gingen definitief dicht. Wel kunnen de exploitanten nog naar de bestuursrechter en uiteindelijk naar de Raad van State. Zo ging het ook op de Achterdam in Alkmaar. Daar won de gemeente gedeeltelijk: een groot deel van de peeskamers kon dicht blijven na de uitspraak van de Raad van State.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht zijn de beoogde sluitingen het resultaat van jarenlang onderzoek, waarbij verschillende gemeentelijke diensten samenwerkten met de politie en de Belastingdienst. Vorig jaar november was er op het Zandpad nog een grote controle waarbij bewijsmateriaal en aanwijzingen voor mensenhandel zijn gevonden.

Den Haag en Eindhoven doen ook onderzoek naar hun prostitutiebuurten, maar daar is nog geen besluit genomen de ramen te sluiten. Utrecht laat weten niet uit te zijn op totale uitbanning van de raamprostitutie. Nieuwe exploitanten kunnen zich bij de gemeente melden voor een vergunning. Die wordt alleen onder strenge voorwaarden gegeven.

Hoelang werkt de registratieplicht nog?
Volgens Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) bewijst het voorgenomen besluit in Utrecht om na signalen van misstanden ramen te sluiten, dat de registratieplicht werkt. Zo blijven de sekswerkers goed in beeld, zegt de volksvertegenwoordiger.

Maar afgelopen week werd bekend dat minister Ivo Opstelten (VVD, veiligheid en justitie) de nieuwe prostitutiewet flink heeft gekortwiekt om die door de Eerste Kamer te kunnen loodsen. De gevoeligste punten zijn uit het wetsvoorstel gehaald. Dat wetsvoorstel ligt al sinds 2007 op het Binnenhof. Geschrapt zijn onder meer de landelijke registratieplicht voor prostituees, de 'vergewisplicht' die een klant dwingt uit te zoeken of hij een legale prostituee bezoekt en de strafbaarheid van de klant die dat niet doet en bij een illegale prostituee langsgaat.

De ChristenUnie wil opheldering van Opstelten. Segers is bezig met een initiatief-wetsvoorstel waarin hij een 'Nederlands model' voorstelt, waarbij de klant medeverantwoordelijk wordt gehouden voor misstanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden