Utrecht onveiligste gemeente, Ferwerderadiel de veiligste

Uit de eerste Gemeentelijke Veiligheidsindex, waarin de ontwikkelingen van de criminaliteit in alle gemeenten worden vergeleken, komen de grote steden er niet goed vanaf. Behalve Den Haag.

Utrecht is de onveiligste stad van Nederland, gevolgd door Amsterdam en Eindhoven. Dit blijkt uit de eerste Gemeentelijke Veiligheidsindex die is gepubliceerd in het blad Binnenlands Bestuur.

Van de vier grote steden komt alleen Den Haag, met een twintigste plaats, niet voor in de toptien van onveilige gemeenten.

Vierde onveilige gemeente van Nederland is Den Bosch, terwijl Rotterdam op de vijfde plaats staat. De Friese gemeenten Ferwerderadiel en Littenseradiel komen als de veiligste gemeenten uit de index naar voren. Met de index kunnen alle gemeenten worden vergeleken, zowel met elkaar als in de tijd. Ook kunnen de ontwikkelingen in de criminaliteit beter worden gevolgd.

Het onderzoeksinstituut Politie en Wetenschap van de Politieacademie heeft de index ontwikkeld. Hierin zijn de aangiftecijfers opgenomen voor diefstal uit auto’s, zakkenrollerij, vernieling, inbraak en geweld zoals bijvoorbeeld bedreiging, straatroof en aanranding of verkrachting. Sommige delicten, zoals winkel- en fietsendiefstal, zijn echter buiten beschouwing gelaten. Dit aangezien de registratie hiervan per politieregio sterk verschilt. Zware delicten als moord telden evenmin mee, omdat de kans dat een burger hiermee te maken krijgt, relatief erg klein is.

Alle gemeenten in de toptien van 2007 hebben hun scores de afgelopen vier jaar overigens verbeterd. De cijfers beslaan de jaren 2004 – 2007.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden