Utrecht controleert vakantieverzuim

Vervroegd op vakantie gaan mag niet. In Utrecht gingen leerplichtambtenaren gisteren op jacht naar vakantieverzuimers.

Op het schoolplein van basisschool W.G. van der Hulst spelen kinderen van groep 6 met een bal. Nog één dag en dan begint ook voor hen de zomervakantie. Echte lessen krijgen ze niet meer en daarom melden sommige ouders hun kind ziek om wat eerder met vakantie te gaan.

„Maar dat is niet de bedoeling”, zegt Marjon Stolk, leerplichtambtenaar van de gemeente Utrecht. Ze vindt het belangrijk dat kinderen het schooljaar samen beginnen én eindigen. „Dat eindigen van het schooljaar gebeurt vaak met spelletjes, maar die activiteiten zijn goed voor het groepsproces.”

Bovendien schrijft de leerplichtwet nou eenmaal voor dat kinderen niet zomaar mogen verzuimen. „Een extra dag vrij om de files te ontwijken is geen reden”, zegt Stolks collega Janine Zanen. Samen met andere leerplicht- en onderwijsambtenaren gaan ze langs bij 21 van de iets meer dan honderd basisscholen in Utrecht om te controleren of ouders en scholen zich aan de wet houden.

W.G. van der Hulst scoort goed. „Nul, nul, nul” roept locatiedirecteur Jan de Vast uit het leslokaal waar leerlingen lekker aan het snoepen zijn. „Hier is niemand absent.” Marjon Stolk vult de lijst in. Op de tweede locatie van W.G. van der Hulst is maar één leerling absent. Volgens schooldirecteur Margriet Gerrits komt dat door streng en duidelijk te zijn. „Als ouders geen reden opgeven die binnen de leerplichtwet valt, krijgen ze geen vrij.”

Er zijn scholen die veel soepeler zijn. Van de ongeveer 4200 leerlingen die op de bezochte scholen zitten, hebben er 57 bijzonder verlof gekregen. Bij huisbezoek bij ziek gemelde leerlingen bleken nog eens 24 kinderen niet thuis. Daarop worden scholen en ouders aangesproken; ze kunnen zelfs een boete krijgen.

Dit jaar was de actie van de leerplichtambtenaren aangekondigd in de media en wisten de scholen dus dat ze bezoek zouden krijgen. Stolk en Zanen zijn dan niet echt streng en gaan niet op iedere school ’koppen tellen’. Bij het afscheid op de W.G. van der Hulst geven ze directrice Gerrits een voetbal, als symbool voor de aftrap van een strenger beleid waarin ze vaker en onaangekondigd scholen gaan bezoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden