Utrecht Burgemeester Aleid Wolfsen

’Het Bibob-instrument werkt pas optimaal als het in heel Nederland wordt toegepast”, zegt de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA). „Als kleinere gemeenten zeggen: we hebben de expertise of de tijd niet, dan vind ik dat heel spijtig. Het is verspilde energie als wij erg ons best doen om witwassen tegen te gaan en de ondernemer naar de buurgemeente gaat. Dat zeggen ze soms zelfs in gesprekken: jullie willen toch graag mooie horeca in de stad? Als jullie te moeilijk doen, kunnen we heus wel ergens anders terecht.”

Utrecht, zo vertelt Wolfsen, heeft weleens een buurgemeente getipt dat een geweigerde ondernemer wilde uitwijken. De Utrechtse burgemeester is dan ook voorstander van een landelijke database, beheerd door het Landelijk Bureau Bibob. „Ongeveer zoals het nu geregeld is rond de Verklaring Omtrent Gedrag. Een gemeente moet het Landelijk Bureau gewoon even snel kunnen mailen: is meneer X bij jullie al bekend?”

Het grootste probleem vindt Wolfsen dat het Landelijk Bureau veel te lang doet over het verstrekken van een advies. Utrecht heeft om die reden onlangs zelfs een voorlopige vergunning verleend. „We hebben gezegd: hier is je vergunning alvast, maar weet dat de Bibob-procedure nog loopt. We kunnen de vergunning ook weer intrekken. We ontraden u dan ook om nu al grote investeringen te doen”. Ook ’ondoorzichtige kerstboomconstructies van bv’s’ zijn Wolfsen ’een doorn in het oog’, want dat maakt het moeilijker om bij de uiteindelijke mensen achter die bedrijven te komen, zo ook met de Bibob. „Het bestuur van een rechtspersoon zou niet mogen bestaan uit louter andere rechtspersonen, zoals bv’s. Daar moet minstens één natuurlijk persoon van vlees en bloed in zitten.”

Wat de Utrechtse burgemeester ook wel een idee vindt, is om een ’integriteitscommissaris’ te benoemen bij grote bedrijven waar de gemeente grote zaken mee doet. „Eigenlijk zoals dat nu gebeurt met de door het ministerie van financiën benoemde commissaris bij de banken waar de overheid geld in heeft gestoken. Zo kan iemand gelieerd aan de gemeente de integriteit intern in de gaten houden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden