Utah heeft alternatief voor de allerlaatste injectie

Vuurpeloton blijft tweede keus, maar leverantie van verdovingsmiddel hapert

Oude tijden herleven in Utah, waar de gouverneur het vuurpeloton herintroduceert. De veroordeelde wordt vastgezet en krijgt een kap over zijn hoofd. Daarna schieten vijf vrijwilligers vanuit schietgaten zoals we die van kastelen en bunkers kennen. Een van hen heeft een losse flodder, zodat niemand weet of hij een dodelijk schot heeft gelost.

Ooit was executeren met kogels een grote vooruitgang op het pijl-en-boog peloton. Momenteel slaat in de VS de pro-doodstraf-meerderheid langzaam maar zeker om in een minderheid. Waarom dan zo'n ouderwetse straf weer mogelijk maken?

Het antwoord is te vinden in de haperende leverantie van chemische middelen voor injecties voor de ruim drieduizend wachtenden op death row. Sinds de Europese Unie de export van geneesmiddelen die bij de doodstraf gebruikt worden aan banden heeft gelegd, zijn er tekorten ontstaan. Daardoor gingen Amerikaanse staten elk hun eigen cocktail samenstellen. In feite experimenteerden zij op de terdoodveroordeelden. Zo werd vorig jaar van verdovingsmiddel midazolam in Arizona 50 milligram gebruikt, in Oklahoma 100 en in Texas 500 milligram.

50, 100 of 500: drie keer was het geen scheepsrecht. Het liep in al die drie gevallen mis, wat tot een ongewenst lange doodsstrijd en veel mediaophef leidde. Daarop gingen parlementariërs in deelstaten alternatieven verzinnen. Tennessee nam vorig jaar mei een wet aan die de elektrische stoel toestaat wanneer dodelijke injectiemiddelen ontbreken. In de staat Washington kan een gevangene om ophanging vragen.

"Iemand doden is nooit makkelijk", zei afgevaardigde Paul Ray uit Utah rond die tijd: "Daarom moet je efficiënt en effectief zijn." Zijn wetsvoorstel om het vuurpeloton te herintroduceren, werd onlangs door het parlement aangenomen, en maandag getekend door gouverneur Gary Herber.

Overigens is er niet elke week een mediaspektakel te verwachten; het blijft tweede keus. Het grotendeels mormoonse Utah is nog pro-doodstraf maar kiest in eerste instantie voor een dodelijke injectie. Pas als die binnen dertig dagen na het bepalen van een sterfdag niet leverbaar blijkt, mogen de vrijwilligers aantreden. Die staan volgens de gouverneur rijendik te trappelen.

Er heeft zich trouwens ook al een vrijwilliger voor de ontvangende kant van het vuurpeloton gemeld: Ron Lafferty die in 1984 zijn schoonzus en haar baby vermoordde omdat zij niet in polygamie geloofde. De andere terdoodveroordeelde heeft voor een injectie gekozen, maar Utah heeft nu geen middelen op voorraad dus zal bij hem de 30-dagen-termijn ingaan.

Utah is sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 de enige staat die het vuurpeloton heeft ingezet, in totaal drie keer. Nabestaande VelDean Kirk was in 2010 bij een geweerexecutie door vijf agenten. "Het is niet barbaars", zegt zij. "Het is de beste manier." Eén voordeel van het vuurpeloton staat buiten kijf: organen blijven bruikbaar voor donatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden