Ustebay: Aan de slag om te zorgen dat je wordt geaccepteerd

Begin met Mehmet Ustebay niet over allochtonen die het zo moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. „Straks staan we bekend als zielig volk...”

Liever kijkt de Turkse Amsterdammer naar de gunstige wind die waait. Bijvoorbeeld naar de nieuwe staatssecretarissen Albayrak en Aboutaleb. „Zij zijn een voorbeeld. Allochtonen staan zelf voor de keuze: blijf je thuis zitten wachten tot je wordt gediscrimineerd, of ga je aan de slag om te zorgen dat je wordt geaccepteerd?”

Ustebay is directeur van Memo Cleaning, een bedrijf dat vestigingen heeft in Amsterdam en Moerdijk en dat binnenkort ook in Al-phen aan den Rijn aan de slag gaat. In april viert hij het tienjarig bestaan, met ’zo’n kleine 110 man in dienst’. „Ik wil niet gezien worden als een allochtone ondernemer, ik ben een succesvolle ondernemer.”

Toch was – en is hij soms nog – ’die schoonmaakturk’. Het bedrijf kende zelfs een valse start: „Ik werkte op Schiphol in de luchtvaartexpeditie. Het kantoor werd schoongemaakt door een Marokkaanse vrouw die er regelmatig voor zorgde dat het alarm afging. Elke keer moesten we weer 105 gulden neerleggen omdat de beveiliging voor niks was uitgerukt. Omdat ik de enige andere allochtoon was, moest ik het die vrouw uitleggen. Het werd mijn verantwoordelijkheid. Ik heb toen voor de grap gezegd dat ik dan wel zelf een schoonmaakbedrijfje ging beginnen. Die grap is me later door de strot geduwd. Ik móest wel.”

Waar hij collega’s al ’dertig jaar zelf met een emmer en poetsdoek’ ziet rondlopen, pakte hij het groot aan. „Ik wilde niet de ladder op, ik wil delegeren, ik heb er met mijn creativiteit en kunde iets moois van gemaakt.”

„Mijn ouders zijn hier al dertig jaar. Ik heb ze pas naar een taalcursus gestuurd. Nu kunnen ze zelf de huisarts uitleggen wat er mis is.”

„Het draait om taal en presentatie. Ook bij de sollicitatie. Het gaat werkgevers niet om wel of geen hoofddoekje. Misschien kunnen er wat extra taalcursussen en sollicitatietrainingen worden geboden. Maar daarna moeten werknemers het zelf doen.”

„Als je niet wordt uitgenodigd dan was je brief niet goed genoeg. Gewoon opnieuw proberen. En beter. Niet meteen zeuren over discriminatie. Allochtonen moeten wat harder voor zichzelf zijn. Straks, met al die Polen en Roemenen op de Europese arbeidsmarkt, wordt het nog lastiger. Ook voor Nederlanders. Dan kunnen we ons allemaal wel allochtoon voelen en zielig gaan doen, maar dat schiet ook niet op.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden