'USG People bij Japanners in goede handen'

Alex Mulder verkoopt zijn uitzendbedrijf na 43 jaar aan Recruit

ELISA HERMANIDES

Het is een emotioneel proces voor Alex Mulder, oprichter en voormalig topman van USG People: de overname van het uitzendconcern door het Japanse Recruit.

Na ruim 43 jaar komt er een definitief einde aan zijn bemoeienis met het bedrijf, dat begon met uitzendbureau Unique. Zodra de overname een feit is, komt Mulders belang van 19,8 procent in handen van de Japanners. Ook zijn positie in de raad van commissarissen geeft hij op.

Maar ook Mulder zag volgens huidig topman Robert Zandbergen 'ondanks de emoties' dat het voor USG People het beste is als het in Japanse handen komt. "En Alex kent de sector als geen ander. Dus hij kan het weten."

USG People is groot in de Benelux, maar in de internationale uitzendmarkt is het een speler van gemiddelde omvang, die op lange termijn als los bedrijf de concurrentie wellicht niet meer kan bijbenen. Onder de vleugels van Recruit, dat op overnamepad is en in 2020 wereldleider in de branche wil zijn, hoopt USG People zijn positie in Europa uit te bouwen. Ook op technologisch vlak, zoals video-recruitment, ziet USG meer mogelijkheden onder de Japanners.

De kans dat de overname niet doorgaat, lijkt klein, aangezien beleggers gisteren opgewekt reageerden op het bod van de Japanners. Recruit is bereid een derde meer te betalen dan USG People vorige week op de beurs waard was.

Op het verdwijnen van de invloed van Mulder na verandert er weinig, zegt Zandbergen, aangezien er geen sprake is van overlappende activiteiten. "Recruit laat alles gewoon doorgaan zoals het gaat. Onze merken Start People, Unique en Secretary Plus blijven bestaan. Ons hoofdkantoor in Almere wordt het Europese hoofdkantoor van Recruit. Er staan geen banen op de tocht. Alleen de beursnotering verdwijnt."

Na de overnames van onder meer Stork en Fokker belandt nu weer een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen. Rob Zandbergen vindt dat niet erg. "Ik draag onder mijn pak een Hollands shirt, maar in de praktijk maakt het niet zo veel verschil. Zo blijven cfo Leen Geirnaerdt en ik aan de leiding. Ik zal alleen wat vaker sushi eten in Japan."

Maar zeker weten dat er weinig verandert, doet een bedrijf nooit, als het in buitenlandse handen valt. Zo vertrok topman Gerard van Olphen onverwacht nadat het Chinese Anbang verzekeraar Vivat overnam. Ook topman Roderick Munsters verdween al snel van het toneel nadat vermogensbeheerder Robeco in handen kwam van het Japanse Orix. Zandbergen: "Het is altijd afwachten, maar wij hebben een goede relatie opgebouwd met het Japanse management. Zij zullen ons afrekenen op onze prestatie."

De overname moet in de lente van 2016 worden afgerond.

undefined

Groot weldoener voor de kunsten

Van succesmusical Soldaat van Oranje tot allofbach.nl, een website waarop alle 1084 muziekstukken van Bach met beeld en geluid online moeten komen. Oprichter van USG People Alex Mulder besteedt het vele geld dat hij heeft verdiend in de uitzendbranche nu veelal aan kunst en cultuur via zijn investeringsmaatschappij Amerborgh. In zijn geboortestad Amsterdam heeft Mulder de rol van mecenas op zich genomen door te investeren in grote cultuurpanden. Hij redde het Compagnietheater van de cultuurbezuinigingen, behoedde debatcentrum De Rode Hoed voor financiële problemen en geeft cultuurtempel Felix Meritis aan de Keizersgracht een dure opknapbeurt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden