Usakos werkt aan eigen vakopleiding

Alweer nieuwe plannen voor het kinderdorp Usakos in Namibië: een eigen vakopleiding. Op het grote terrein, waar nu de 'dorpsouders' Hanneke en Frits Koopmans uit Etten-Leur met hun grote en kleine kinderen wonen, en waar een paar grotere jongens opgeleid worden in de uitgebreide groenten- en fruittuin, moeten over een jaar of twee kinderen de mogelijkheid hebben om diverse beroepen te leren. Timmerman, metselaar, metaalbewerker, lasser, elektricien, schilder en stenenbakker, het moet dan allemaal mogelijk zijn. De bedoeling is, dat zowel jongens als meisjes er zo'n vak kunnen leren, maar ook wordt bekeken, of er ruimte is voor wat vrouwelijker beroepen.

Als dat lukt - en tot nu toe is alles wat in Usakos is ondernomen, een behoorlijk succes geworden - zal dat een hele zorg minder betekenen voor het bestuur van het Children's Education Centre, zoals het kinderdorp in Namibië heet. Tot nu toe krijgen de kinderen die in het dorp worden opgevangen, een goede opvoeding en scholing, maar als ze zeventien, achttien jaar worden, zijn ze te 'oud' voor het kinderdorp en moeten ze voor zichzelf kunnen zorgen. De tuin is één mogelijkheid en hier en daar wordt wel een werkplek voor een bijna-volwassen Usakos-kind gevonden, maar dat blijft bij een paar druppels op een gloeiende plaat. In een land als Namibië met zijn schrikbarend hoge werkloosheid is bijna niets zo belangrijk als een vakdiploma.

Ook kinderen uit de kansarme woonwijken voor zwarten en kleurlingen moeten de kans krijgen in het dorp een vak te leren, vinden ze in Usakos, maar veel hangt af van het beschikbare geld. In Etten-Leur, nog altijd het hart van de acties voor het kinderdorp, loopt de nieuwe geldinzameling goed.

Voorjaar 1997, als Josef Urinavi het werk van Frits Koopmans overneemt, moet er een half miljoen binnen zijn om de toekomst van het kinderdorp te verzekeren. Beter gezegd: de toekomst van al die verweesde en verwaarloosde kinderen - van wie Mario, met wie het nu heel goed gaat, het boegbeeld is - die dankzij Usakos een behoorlijk leven tegemoet gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden