Usakos loopt op rolletjes, maar toekomst blijft onzeker

Het duurt niet lang meer, of Hanneke en Frits Koopmans keren met hun dochters Desiré en Yuanita uit Namibië terug naar Nederland. Met pijn in hun hart, omdat ze in Usakos, waar ze ruim vijf jaar geleden begonnen met uit het niets een kinderdorp uit de grond te stampen, nu vier wooneenheden met evenveel ouderparen en meer dan veertig voormalige 'weggooikindjes' moeten achterlaten.

Kinderen, vaak nog hele kleintjes, door hun werkloze, verslaafde en meestal wanhopige ouders in dit straatarme land sterk verwaarloosd of zelfs alleengelaten, die het geluk hadden van straat te worden opgeraapt en in het kinderdorp te belanden. Daar groeien ze op tot levenslustige kinderen, uitstekend verzorgd door hun pleegouders.

Zoals Mario, het jongetje dat als baby huilend en meer dood dan levend in een blikken hutje werd gevonden en twee jaar in leven werd gehouden in een ziekenhuis, tot hij in het gezin Koopmans werd geplaatst. Een echt zorgenkindje, met een ernstig hartgebrek, veel te zwak om een operatie te ondergaan. Toen het midden vorig jaar zo erg met hem was dat verder uitstel niet meer verantwoord was, durfde één - vrouwelijke - kinderarts het aan. Mario overleefde de ingreep en nu is hij even vrolijk en ondernemend als al zijn nieuwe broertjes en zusjes.

Tot nu toe loopt alles in het dorp op rolletjes, maar het echtpaar Koopmans maakt zich toch zorgen over de toekomst. Koopmans' opvolger is prima ingewerkt, de huisvesting en verzorging van de kinderen laten niets te wensen over, ze gaan naar school, maar ze moeten ook nog een vak leren, willen ze kans op een baan hebben in Namibië, waar het percentage werklozen rond de 80 ligt. Met dat doel worden tieners opgeleid in de eigen groenten- en fruittuinen en wordt hard gewerkt aan de bouw en inrichting van praktijklokalen. Daar kunnen de oudere kinderen leren timmeren, metselen, loodgieten of zich bekwamen in koken, naaldwerken en verzorgende taken.

Om al dat werk draaiende te houden is er een - door accountants begroot - kapitaal van een half miljoen gulden nodig. Als dat geld er is, is ook de exploitatie van het dorp verzekerd, evenals de toekomst van nog veel meer weggooikinderen. Een werkgroep in het immer voor Usakos ijverende Brabantse dorp Etten-Leur (woonplaats van de Koopmansen) heeft intussen het grootste deel al bij elkaar, maar de spaarpot is nog niet helemaal vol en de tijd dringt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden