Usada negeert verjaringstermijn in zaak-Armstrong

Volgens Amerikanen gaat het om één doorlopende overtreding UCI kan in beroep gaan

Mocht geen beroep worden aangetekend tegen de straf die Usada vorige week wielrenner Lance Armstrong heeft opgelegd, dan is een precedent geschapen.

Het Amerikaanse antidopingagentschap schorste de oud-wielrenner voor het leven en ontnam hem al zijn overwinningen sinds 1 augustus 1998, waaronder zeven Tourzeges. Daarmee werd de reglementaire verjaringstermijn van acht jaar voor dopingzaken genegeerd.

Usada bracht op 1 mei 2012 de zaak tegen Armstrong in en kan formeel sancties opleggen tot 1 mei 2004. Door langer te straffen betreedt Usada een grijs gebied. Nergens in de reglementen staat of dit wel of niet kan, zegt Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit.

De Amerikanen beroepen zich erop dat het in deze zaak gaat om één doorlopende overtreding.

Of zoals Ram het omschrijft: "Eén lange samenzwering ter voorkoming van een positieve test, zodat geen begin en einde in tijdsduur van toepassing is. Maar het blijft een novum, een grote stap om een sanctie over die hele periode op te leggen. Kan dat? Het antwoord daarop kan alleen worden gegeven als een van de betrokkenen in beroep gaat."

Nu Armstrong zich niet meer wil verdedigen tegen dopingaanklachten, lijkt de UCI de enige reële gegadigde voor die stap. De internationale wielrenunie moet van Usada de officiële uitspraak en het dossier nog ontvangen. Vervolgens kan zij aankloppen bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS). Afhankelijk van de aard van het beroep kan CAS zich dan (ook) over dit principiële punt buigen.

Bij monde van haar directeur Travis Tygart maakte Usada bekend Armstrong deels te hebben willen sparen.

Indien de wielrenner had meegewerkt aan het onderzoek tegen zichzelf, had Usada zich aan de verjaringstermijn gehouden. Dan had Armstrong bij een veroordeling slechts zijn Tourzeges van 2004 en 2005 moeten inleveren.

Tygart zei in een interview met de Amerikaanse krant USA Today dat dit alsnog kan gebeuren, mocht Armstrong zich bedenken.

"Indien hij eerlijk is en wil meewerken aan het gezond maken van de sport, valt over strafvermindering te praten", aldus Tygart. "De waarheid doet pijn, maar het erkennen van de waarheid blijkt in dit soort zaken de beste manier om vooruit te komen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden