Uruzgan blijft kabinet verdelen

Militairen die eind dit jaar de troepen van Task Force Uruzgan aflossen, bereiden zich donderdag voor tijdens de tweeweekse oefening Uruzgan Integration. (Archieffoto - september 2009) (ANP) Beeld
Militairen die eind dit jaar de troepen van Task Force Uruzgan aflossen, bereiden zich donderdag voor tijdens de tweeweekse oefening Uruzgan Integration. (Archieffoto - september 2009) (ANP)

De top van het kabinet praat op 5 januari verder over Afghanistan. Dat hebben kringen rond het kabinet woensdag gezegd. Een paar opties die op tafel liggen, worden nog nader uitgewerkt om te kijken welke consequenties ze hebben. Het gaat onder meer om een kleine politiemissie en om het aanhouden van een provinciaal reconstructieteam (prt) in Uruzgan dan wel elders in Afghanistan.

Dinsdagavond was het laatste overleg tussen premier Jan Peter Balkenende, de vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet en de meest betrokken ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Het kabinet is van plan om 8 januari een besluit te nemen over de toekomstige rol van Nederland in Afghanistan. In augustus 2010 eindigt de huidige bijdrage aan de ISAF-missie in Uruzgan, zo is twee jaar geleden beloofd.

Wat Nederland daarna in Afghanistan kan betekenen, blijkt een splijtzwam in het kabinet. Verhagen en Van Middelkoop willen het liefst verder met een kleinere missie in Uruzgan. De PvdA wil hoe dan ook weg uit Uruzgan. In deze standpunten is volgens ingewijden nog geen enkele verandering gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden