Uruguay legaliseert abortus en homohuwelijk komt eraan

Rechtse oppositie wil nieuwe abortuswet ongedaan maken

Uruguay staat als tweede Latijns-Amerikaanse land - na het communistische Cuba - een legale vorm van abortus toe. Nadat een maand geleden het Huis van Afgevaardigden met één stem verschil akkoord was gegaan met de abortuswet, heeft nu ook de Senaat ingestemd, met 17 tegen 14 stemmen. President Mujica ondertekent de wet vandaag.

Abortus wordt in Uruguay legaal tot de twaalfde week van de zwangerschap. Een 'reflectieperiode' van minimaal vijf dagen is verplicht na de aanvraag. Gedurende deze tijd wordt de vrouw voorgelicht door artsen en zijn er gesprekken met sociaal werkers en psychologen. Uiteindelijk beslist de vrouw zelfstandig wel of geen abortus te laten plegen.

"Dit is een historische dag voor Uruguay en de rechten van vrouwen in Latijns-Amerika", zegt Ivonne Passada, vrouwenrechtenactivist en afgevaardigde. De kwestie ligt zeer gevoelig en verdeelde de politiek tot op het bot. De centrum-linkse regeringscoalitie van president Mujica en de twee rechtse partijen, de Partido Nacional en Partido Colorado die Uruguay tot 2005 meer dan honderd jaar samen bestuurden, staan lijnrecht tegenover elkaar. "Uruguay heeft gekozen voor verandering en vooruitgang. Die belofte lossen we in", aldus Passada.

De rechtse oppositie heeft aangekondigd handtekeningen te verzamelen om de nieuwe wet per referendum ongedaan te maken. "Over zo'n belangrijke ethische kwestie moet de bevolking zich kunnen uitspreken: het recht van leven en geboorte staan op het spel", aldus oppositieleider Jorge Larrañaga. De grondwet van Uruguay maakt een bindend referendum mogelijk wanneer vijftigduizend mensen hun handtekening zetten.

Uit een opiniepeiling in opdracht van dagblad El Observador blijkt dat 52 procent van de Uruguayanen voorstander van de nieuwe wet is en 40 procent tegen. De rest heeft geen uitgesproken mening.

Abortus is niet het enige controversiële ethische onderwerp dat de politiek van Uruguay bezighoudt. Het parlement buigt zich ook over de invoering van het homohuwelijk met ingang van volgend jaar.

Voor Latijns-Amerikaanse begrippen is Uruguay zeer ontkerstend; 41 procent noemt zich 'gelovig zonder confessie' of atheïst, 58 procent christelijk. In 2008 werd al een liberale abortuswet aangenomen, nadat drie jaar eerder een linkse coalitie aan de macht was gekomen.

Maar president Tabaré Vázquez sprak zijn veto uit over de wet, op grond van zijn persoonlijke overtuigingen en zijn ervaringen als arts. Het leidde tot ernstige conflicten in zijn partij. Eén parlementslid splitste zich af en een scheuring dreigde.

Zijn opvolger Mujica, toen Senator, hield de partij bijeen en beloofde tijdens zijn termijn geen veto uit te spreken over de legalisering van abortus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden