Uroloog berispt voor verlengen van penis

UTRECHT (ANP) - De uroloog die een maand geleden in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht een penisverlengende operatie heeft verricht bij een militair, heeft zich daarmee niet gehouden aan de regels van het ziekenhuis. Directie en medische staf zullen de uroloog op korte termijn duidelijk maken dat zijn handeling door het ziekenhuis niet gewaardeerd wordt. Dit heeft voor de arts verder geen gevolgen.

De uroloog paste een maand geleden een in Nederland ongebruikelijk techniek toe. Hij verlengde de penis van een militair met vier centimeter, door het lichaamsdeel als het ware uit te graven. Het deel dat in de buikholte verscholen ging, werd zichtbaar, waardoor de penis een zichtbare lengte van acht in plaats van vier centimeter kreeg.

Volgens de arts leed de man psychisch onder zijn kleine penis en is hij zeer tevreden met het resultaat van de operatie. Het ziekenhuis kan de operatie echter niet waarderen. Een woordvoerder van Defensie (waartoe het ziekenhuis behoort) laat weten dat de arts zich niet aan de gebruikelijke procedure heeft gehouden. Volgens hem had de uroloog de voorgestelde operatie moeten voorleggen aan de ethische commissie van het ziekenhuis.

Dat de arts dat niet heeft gedaan is volgens de woordvoerder geen boze opzet, maar een kwestie van verschil van inzicht. Om die reden volgen geen maatregelen tegen de arts, maar wordt hem door directie en medische staf wel duidelijk gemaakt dat bij bijzondere operaties als deze de ethische commissie ingeschakeld dient te worden.

De woordvoerder wijst erop dat het ziekenhuis zeker geen toestemming voor de operatie zou hebben gegeven. “Wij voeren een behoudend beleid en willen niet vooroplopen met deze operaties. We wachten in zulke situaties de ontwikkelingen elders in Nederland af en schuiven operaties op de lange baan.”

Het ziekenhuis, dat alleen militairen mag behandelen, heeft tot nu toe geen nieuwe verzoeken voor soortgelijke operaties gekregen. Militairen die op een idee zijn gebracht, hoeven volgens de woordvoerder niet op medewerking van het ziekenhuis te rekenen.

Dr. K. Marck, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische en Reconstructieve Chirurgie, vindt de reactie van het Centraal Militair Hospitaal voorbarig. “Ik vind ook dat de ethische commissie zich over het verzoek had moeten buigen. Maar ik vind het niet verstandig dat het ziekenhuis direct zegt dat de operatie dan op de lange baan geschoven zou zijn. Het belang van de patiënt staat altijd voorop.”

Marck vergelijkt de penisverlengende operatie met borstvergrotende operaties bij vrouwen. Daar geldt het psychisch disfunctioneren als belangrijkste criterium. “Als iemand zich heel ongelukkig voelt en daardoor niet goed meer functioneert, waarom zou je die dan niet helpen als dat mogelijk is?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden