Urker Johan N. bekent dat hij drugs opviste

In de kotter Z 181 werd 260 kilo cocaïne gevonden.  Beeld ANP
In de kotter Z 181 werd 260 kilo cocaïne gevonden.Beeld ANP

Wereldwijd opererende drugssyndicaten zetten Nederlandse vissers onder grote druk om voor de kust in het water gegooide drugs, vooral coke, op te vissen. Johan N., eigenaar van de kotter Z 181, bekende vandaag aan de rechter voor de dreigementen te zijn gezwicht.

De Urker visser werd zo een schakel in de handel en moet daarvoor drie jaar de cel in, zo eist het Openbaar Ministerie. Het OM erkent dat N. (31) zwaar is bedreigd en zegt daar bij het bepalen van de strafeis rekening mee te hebben gehouden.

De kotter Z 181, het schip van N. en zijn vader, viste juni vorig jaar 261 kilo coke op uit de Noordzee. De coke kwam van het containerschip MSC Krystal dat regelmatig Brazilië aandoet. De 261 kilo werd in Harlingen gevonden.

Op de handel met een dergelijk gewicht aan hard drugs staat zes jaar cel. Officier van justitie Koos Plooij haalde vandaag drie jaar van die normstraf af, een jaar voor de bekentenis, een jaar voor de bedreigingen en een jaar voor de in beslagname van de kotter.

Grote druk

De officier wilde niet zo ver gaan dat N. geen straf krijgt opgelegd omwille van de bedreigingen. Als hij geen enkele keus had gehad, dan zou N. vrijuit zijn gegaan, aldus Plooij. Het OM erkent zeker dat de Urker onder grote druk heeft gehandeld, maar vindt dat hij had kunnen kiezen voor een gang naar de politie.

null Beeld ANP
Beeld ANP

N. is zeker niet de enige visser op wie druk is uitgeoefend. Uit zogeheten PGP-telefoongesprekken, waarbij PGP staat voor Pretty Good Privacy, tussen drughandelaren blijkt dat zij in kaart brengen welke vissers kwetsbaar zijn. Dat kan zijn vanwege een schuld, omdat ze kinderen hebben of ooit een smokkelpartijtje met sigaretten hebben vervoerd. Uit het dossier blijkt dat de criminelen beschikken over de gegevens van hele families, zoals BSN-nummers. Gegevens die zouden zijn verstrekt door een 'gezagsdrager'.

Bedreigingen

Ook N. werd een foto van zijn kind getoond. Al in 2015 polsten criminelen of hij een klus wilde klaren. Hij weigerde aanvankelijk maar werd verder bedreigd. De bedreiging ging zelfs door toen hij al was aangehouden. Zijn broers kregen van de criminelen te horen dat de visser zijn mond moest houden. Zijn vrouw is dusdanig bedreigd dat zij van justitie een alarmknop kreeg. En tot twee keer toe kreeg N. in de gevangenis een briefje onder de deur door geschoven met de boodschap dat hij zijn mond moest houden.

Het OM neemt de poging van de onderwereld om de legale visserijwereld binnen te dringen zeer serieus. Hoeveel vissers bedreigd zijn is niet bekend. Het zal niet om tientallen gaan, denkt het OM. In een ander dossier wordt ook gerept over vissers uit Den Helder. Plooij wenste vandaag tegengas te geven aan het beeld dat Urk in de greep is van de misdaad. N. en zijn vier medeverdachten die straffen hoorden eisen van drie tot zes jaar, hebben voor veel onrust in Urk gezorgd.

De uitspraak is op 16 mei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden