Urk weet weer hoe verliezen aanvoelt

Het moest er natuurlijk een keer van komen en zaterdag was het zo ver. De spelers van Urk weten weer hoe het voelt om te verliezen. Na de wedstrijd tegen VVOG stapten ze met een nederlaag, ook al was het een kleine (1-0), van het veld.

Loek Laurman

Het was al bijna een jaar geleden dat hen dat hen dat voor het laatst was overkomen. Op 20 maart vorig jaar in Spakenburg werd het 5-3 voor IJsselmeervogels. Daarna volgde een reeks van 22 wedstrijden waarin de Urkers ongeslagen bleven. Enig effect op de positie van de koploper van de hoofdklasse C heeft de nederlaag in Harderwijk eigenlijk niet, want ook SC Genemuiden liep averij op, uit bij ACV.

De riante voorsprong van tien punten bleef dus onaangetast. Vandaar dat trainer Jan ten Hage uiterst laconiek reageerde: ,,Je loopt er toch een keer tegen aan. Door het onregelmatige spelen zitten we in een mindere fase en vandaag speelden we gewoon slecht.''

Bram Brouwer was eigenlijk de enige uit het vissersdorp die moeite had met het verwerken van de nederlaag. Maar dat was meer terug te voeren op persoonlijk leed dan op het collectieve falen. Hij had niet eens de volle negentig minuten de kans gekregen het naderende onheil af te wenden. De snelle verdediger mopperde dus vooral op scheidsrechter Letterman die hem zo'n tien munten voor het einde na een handsbal op de doellijn naar de kleedkamer stuurde. Met de aansluitende strafschop kon VVOG vervolgens het vonnis voltrekken.

De beslissing vanaf de penaltystip bracht de Harderwijkers de winst waar zij wel aanspraak op mochten maken. Maar dan voornamelijk op grond van het vertoonde spel in de eerste helft, want na rust grossierden zij net zo hard in foutieve passes en ogenschijnlijk doelloos heen en weer getrap als hun opponenten uit Urk. ,,Maar vergis je niet in het zware veld'', aldus winnende trainer Erik Vreekamp. De Amersfoorter had meer dan één reden om het voorafgaande gebeuren in het juiste perspectief te plaatsen. In september zag hij de eerste vier wedstrijden bij zijn nieuwe club in en nederlaag eindigen. Met aardig voetbal weliswaar, maar met gaten in de verdediging en schotloosheid in de voorhoede. Nu heeft hij de voetbalzaken voor elkaar. De komst van de van een blessure herstelde Marijn Zegers bracht verbetering in de eigen productie, het heroptreden van Jaap van der Zee, die terugkwam op zijn besluit om met voetballen te stoppen, zorgde voor de oplossing van de defensieve problemen.

Sindsdien mag aanvoerder Bennie Marcus zich uitleven op het middenveld. Dat deed hij voordien toch al, maar toen had hij te weinig oog voor zijn verantwoordelijkheid in het centrum van de verdediging. Nu is de balans in het elftal hervonden. Te laat om uiteindelijk voor het kampioenschap te kunnen gaan. Daarvoor wegen de twaalf verliespunten uit de septembermaand te zwaar. Wel op tijd voor een deelsucces, een periodetitel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden