Urk verlost zich van concurrent

De eerste plaats van Urk zal de komende weken niet in gevaar komen. ONS, dat door de tweede plaats op de ranglijst zaterdag nog concurrent mocht heten, toonde zich in het rechtstreekse duel met de koploper geen echte bedreiger: 1-3.

Loek Laurman

Tegen Oranje Nassau heeft de positie van Urk geen enkel moment onder druk gestaan. Kenners in het zaterdagvoetbal zijn van mening dat de Friezen daar ook de ploeg (nog) niet naar hebben en de spelers uit Sneek beginnen ook wekelijks vanuit dat besef aan hun wedstrijd in de hoofdklasse C. Zij spelen dus gewoon hun eigen spelletje, verzorgd en aanvallend voetbal, het liefst op de helft van de tegenstander en dan maar zien wat er van komt.

En zo was het zaterdag voor hen dus al bij voorbaat een kansloze wedstrijd. Aanvallen tegen Urk en dan ook nog ruimte laten achter de eigen verdedigers. Het is vragen om moeilijkheden. En die kwamen er dan ook. Want Jacob Tol is een heel rappe vleugelspeler en Jan Kramer en William Visser zijn middenvelders die voor alles de lengte-as van het veld zoeken. Het gebeuren in Friesland was dus een kolfje naar hun hand. Kramer gaf de pass wel en Tol ging er wel achter aan. Uit die aanvalsopzet ontstond ook het eerste doelpunt, al kwam dat op naam van Leo de Wagt die in zijn ijver om het gevaar af te wenden zijn eigen keeper op het verkeerde been zette.

De medewerking die ONS verleende ging nog verder. Slecht uitverdedigen vormde de inleiding tot de tweede treffer, nu geheel van Urker makelij. Jan Kramer was onderschepper en aangever. Tol was met een hakballetje achter het standbeen langs de afmaker. En zo was binnen drie kwartier de afloop duidelijk.

De spelers van Urk bleken daarna echter niet in staat een al gewonnen wedstrijd naar hun hand te zetten. Het duurde wel een kwartier voor dat Sjoerd Tol met zijn vrije rol voor zichzelf weer een plaats in het hart van de defensie zag. Toen dat eenmaal geregeld was, stond het ook gauw 0-3.

Een riante score, die daarna nog hoger had kunnen uitvallen. Het kwam er niet van, omdat juist toen het grote manco in het spel van de koploper aan het licht kwam. Op het Urker middenveld loopt geen speler die rust brengt en lijnen uitzet. Iemand die ballen opeist en die het sein geeft om het resterende deel van de wedstrijd rustig uit te spelen. Trainer Jan ten Hage weet het: ,,Dat stukje onvolwassenheid sluipt er toch weer in. Als je de organisatie goed houdt en de counter goed uitspeelt, wordt het hier zo 5-1.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden