Urk valt door de mand in Genemuiden

Ondanks een veelheid aan gebeurtenissen is het verhaal van een voetbalwedstrijd soms snel verteld. Die gelegenheid deed zich zaterdag voor in Genemuiden. Als koploper van de hoofdklasse C viel Urk er door de mand. Met slecht voetbal en een goedkoop verkregen gelijkspel (2-2).

Loek Laurman

In een bijna grijs verleden (1984) zag Deto kans om het seizoen te openen met zeven overwinningen op rij. Met de volle winst uit zes wedstrijden konden de Urker voetballers zaterdag dus niet alleen de titel van de eerste periode veroveren, maar ook de prestatie van Deto evenaren. Het kwam er niet van. Niet van het één, want Be Quick'28 en ONS werkten zich weer op tot mede-kanshebbers, en als logisch gevolg van de uitslag ook niet van het ander. En het mag een wonder heten, dat het ver in blessuretijd nog op een gelijkspel uitdraaide. Het voetbal was er niet naar en de getalsverhouding in het veld (negen spelers uit Urk tegen elf uit Genemuiden) al helemaal niet.

De numerieke minderheid diende zich overigens pas laat in van de wedstrijd aan. Met een kwartier te spelen kon Jan Kramer na twee keer geel inrukken, enkele minuten voor tijd onderging Jelle Loosman dezelfde straf. Van invloed op de twee doelpunten van Genemuiden waren beide rode kaarten niet. Namens de Sportclub had Pascal Cohen toen al twee keer doel getroffen, waarvan één maal uit een strafschop. De aanvaller had het gebeuren van alle emoties kunnen ontdoen, als hij tien minuten later ook voor de tweede keer vanaf elf meter had weten raak te schieten. De knock-out voor Urk bleef echter achterwege. Het bleef 2-1 en mede daardoor vielen er nog zeven gele kaarten, waarvan er drie de beide uitsluitingen tot gevolg hadden.

Niet om aan te zien waren de slotminuten. Tenminste niet als onderdeel van een voetbalwedstrijd op het niveau van de hoofdklasse. Maar in het kader van alle voorafgaande gebeurtenissen en met enig begrip voor wat een evenement als Urk tegen Genemuiden in de kop van Overijssel en de Noordoostpolder kan losmaken, groeiden ze toch uit tot een boeiende vertoning. Negen getergde en wanhopig knokkende Urkers tegen een elftal dat met wilde trappen de tijd wel dacht vol te spelen.

Dat kon niet anders dan in het voordeel van het elftal uitvallen. Maar toen was daar die laatste hoekschop. Scheidsrechter Jan Veltrop dacht al aan afblazen. Via de verkeerde schoen (uit Genemuiden) kreeg de bal het verkeerde effect en Urk vierde na een al verloren strijd het behaalde punt als een overwinning.

Een magere prestatie dus met een optimale beloning, al vond trainer Jan ten Hage het allemaal wel meevallen. De druk was zo groot na de zes overwinningen. Onvermeld bleef het feit dat zijn elftal zaterdag in Genemuiden weer eens een tegenstander van formaat trof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden