Urk maakt een lachertje van landscompetitie

HOEK - Hoek-Urk (1-1) heette de opening te zijn van de strijd om de landstitel zaterdagvoetbal. In werkelijkheid was het veel meer een ontmoeting tussen de lamme en de blinde. Waarbij Hoek ongewild de rol van de lamme speelde, terwijl de gasten uit Urk zich opwierpen als volkomen blind.

PETER WILSCHUT

De prestatie van de bezoekers nodigt ondubbelzinning uit om kritisch tegen het licht te worden gehouden. De ploeg van het voormalige eiland is debutant in de eindstrijd - voor Hoek en Scheveningen geldt hetzelfde - en het gedraagt zich daar in overdreven mate naar. Trainer Bredewold na de dramatisch uitgevoerde partij tegen Hoek: “Deze titelstrijd moet ons vooral leermomenten brengen. We móeten niets meer. Onze spelers hebben op dit niveau nog niets meegemaakt. Voor de andere ploegen ligt dat anders, daar zijn de veelal gehaalde spelers gepokt en gemazeld.” Urk maakte zaterdag duidelijk dat het niets te zoeken heeft in de nacompetitie. Het verloop van het duel gaf de Urkers alle kaarten in hadden, er hielp geen moedertje lief aan: Urk zag de mogelijkheden domweg niet.

De bezoekers kregen, waarschijnlijk tot eigen verbijstering, in de beginfase twee toevalskansen (Romkes, Jacob Tol). Want Urk kon geen moment mee met het dwingende spel van Hoek, dat het zocht in snelle balcirculatie. De linies bij de Zeeuwen liepen, meer dan in normaal competitieverband vaak het geval was, sloten soepel op elkaar aan. De Belg Patrick Naudts wierp zich beter dan ooit op als de patron van de ploeg. Daarnaast toonde Hoek zich veel sterker in de persoonlijke duels, al ontbrak het de Zeeuwen aan scherpte in de voorste lijn. Urk werd, kortom, overklast, aan alle kanten voorbij gespeeld. Het was arbiter Breugem die de bezoekers te hulp schoot. Na acht minuten trakteerde hij Hoeks Davy Maes na een overtreding op geel, tien minuten nadien herhaalde hij die actie. Waardoor Urk ruim zeventig minuten de kans kreeg om de man-meer-situatie uit te buiten. Maar waar Hoek logisch anticipeerde op de nieuwe situatie - spits Gijsel zakte een linie - gebeurde er bij Urk niets.

De wanprestatie van Urk - vrijdag al in Hoek neergestreken - ging zover dat de Zeeuwen halverwege de tweede helft een voorsprong namen. Een op het oog ongevaarlijke vrije trap van Naudts vanaf 35 meter stuiterde pardoes over doelman Potters (1-0). De treffer viel vlak na het moment dat Urks beste voetballer, Klaas Wakker, zijn opwachting maakte. De fysiek fitte spelmaker tekent de malaise in de Urker hoofden: Wakker zit momenteel dusdanig in het vel dat hij niet rijp wordt geacht voor de basiself. Dat Urk een kwartier voor tijd aan de gelijkmaker kwam (invaller Hendrik Kramer trof doel bij zijn eerste balcontact, 1-1) kan vooral aan toeval worden toegeschreven.

Waar Urk het aan zichzelf mag wijten dat het Scheveningen in kaart speelt, werd Hoek zaterdag van buitenaf lamgeslagen. De Zeeuwen, normaliter geen toonbeeld van standvastigheid, hadden de ploeg zo vast als een huis overeind. Vanaf den beginne was het wachten op een treffer uit het superieure combinatievoetbal. Hoek-trainer Johan Ballegeer stelde zich vooraf nog op hetzelfde standpunt als Urk ('Er móet niets meer'), maar zag zijn ploeg vervolgens op indrukwekkende wijze gas geven. Het heenzenden van Maes was aan de krachtsverhoudingen langdurig niet af te lezen. Waar Hoek zich een veelvoud aan kansen schiep, behoorde Zeeuwse winst met tien man zelfs tot de mogelijkheden. De Zeeuws-Vlamingen komt daarmee in elk geval de eer toe naar de mogelijkheden te hebben gestreden.

De verlamming van Hoek werd aangebracht door de matige fluitist Breugem. De arrogant ogende arbiter meende met acht gele kaarten (vijf voor Urk, drie voor Hoek) boven de partijen te kunnen blijven. Breugem was echter geenszins consequent in zijn optreden, zodat hij uiteindelijk slechts tegenstanders kende. De spelers spanden zelfs samen door de leidsman achter zijn rug smalend uit te lachen. De arme Breugem onderstreepte bij de strafschoppenreeks de kwaliteit van zijn optreden: de reeds gewisselde Jacob Tol mocht vrolijk vanaf elf meter aanleggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden