Urk is goed, maar hoe goed eigenlijk?

Op het voetbal van Urk staat nog geen maat. Ook na de winst op IJsselmeervogels (1-2) blijft de vraag bestaan hoe goed de koploper van de hoofdklasse C nu eigenlijk is.

Loek Laurman

Op papier ziet het er indrukwekkend uit. De voorsprong op de naaste concurrenten, Be Quick '28 en SC Genemuiden, is zo groot (negen punten), dat het er alle schijn van heeft dat Urk de competitie al beslist heeft. En dat na pas elf wedstrijden, waarin tien keer werd gewonnen, meermalen met cijfers die er niet om liegen: 6-0 (DVS '33), 10-1 (Olympia '28), 7-1 (WHC).

Met als resultaat dat het aantal gescoorde doelpunten (43) nu al in de buurt komt van het totaal waarmee Noordwijk vorig seizoen in afdeling A kampioen werd (52). Een schotvaardig ploegje dus, hoewel er geen echte schutters in het elftal zitten.

Jacob Tol lijkt met negen treffers de meest productieve aanvaller, maar het aantal kansen dat hij tot nu toe onbenut liet, bedraagt er een veelvoud van. Bij Urk is dat geen probleem, want iedereen kan een doelpunt maken. Verdediger Pieter Ras had al acht keer succes. Van de elf Urkers die zaterdag aan de wedstrijd begonnen, hebben alleen Tijmen de Boer en doelman Job van Veldhuijzen nog geen treffer achter hun naam staan.

In de realiteit van de zaterdagmiddag vertoont Urk meestal niet het voetbal dat de grote verschillen op de ranglijst rechtvaardigt. Dat was enkele weken geleden het geval tegen SC Genemuiden, toen met vechtvoetbal en een grote dosis geluk pas in blessuretijd een nederlaag kon worden voorkomen (2-2). En ook tegen IJsselmeervogels was er van enig overwicht geen sprake. Alleen de doelpunten vielen in Urker voordeel uit. En op gunstige momenten.

Zeer vroeg in de eerste helft, na één minuut. Vrij vroeg in de tweede helft, na zes minuten. De teleurstellingen waren er voor IJsselmeervogels, in het bijzonder voor Melrik Beukers. Bij gelijke stand (1-1) halverwege de eerste helft spatte een schitterend schot van zijn voet van de doelpaal weg en enkele minuten voor het eindsignaal moest hij het veld af na een trappende beweging naar tegenstander Teunis Kramer.

Alle pogingen om het tot succes leidende voetbal van Urk te typeren, verzandden zaterdag na afloop in algemeenheden als: collectief, gedrevenheid, wilskrachtig, conditioneel ijzersterk, snelheid, loopvermogen, individuele kwaliteiten. Over goed positiespel en vlot lopende combinaties nauwelijks een woord. Toch waren er zo af en toe momenten in de wedstrijd die er op duidden dat de potentie om het spel op die manier te spelen wel aanwezig is.

Maar trainer Jan ten Hage zal geduld moeten hebben bij zijn tactische lessen. De al zo lang heersende cultuur rond zijn ploeg kan hij niet zo maar veranderen. Op Urk is voetballen voor alles een zaak van het hart. Daar verliezen ze vaak hun hoofd bij. Met alle charmes van dien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden