Urk heeft veel jeugd en wil daar volop voor bouwen

door Wybo Algra

De vergrijzing slaat toe, maar Urk druist met zijn kindertal tegen alle statistieken in. De gemeente wil heel veel huizen bouwen voor de jonge bevolking.

Een van de nieuwste aanwinsten van Urk is Jary (4 maanden), zoon van Marjan Bakker (30). Hij ligt met grote ogen in zijn kinderwagen. Marjan heeft nog twee kinderen, vertelt ze. Drie in totaal: precies het gemiddelde aantal kinderen per vrouw op Urk. Dat is veel hoger dan het landelijke gemiddelde van 1,7 kinderen.

„Ik ben hier geboren en getogen”, vertelt Bakker. „Mijn vriendinnen van school wonen hier ook allemaal nog, en mijn hele familie. Ik blijf hier altijd. Het is geborgen, een goede plek voor kinderen.” Of het blijft bij drie? „Dat is niet in onze handen.” Ze is getrouwd met een Antilliaan. Die is goed in de gemeenschap opgenomen en wil ook nooit meer weg.

„Urkers zijn verkleefd aan hun grond”, zegt wethouder Johannes Koffeman. „Dat komt door het geloof en de sterke familiebanden.” Het gebruikelijke patroon voor Urker jongens is: met 16 of 17 jaar ’de vis in’, sparen voor een huis en jong trouwen.

Dat is wel een beetje aan het veranderen sinds de vissers aan vangstbeperkingen gebonden zijn. Sommige jongeren gaan tegenwoordig elders doorleren en komen dan niet meer terug naar het voormalige eiland.

Desondanks verwacht de gemeente te groeien van 17.500 inwoners nu, naar 25.000 in 2025.

En Urk barst al uit zijn voegen. Of liever gezegd, barstte. In 2001 nam de gemeente een lap grond van 400 hectare over van buurgemeente Noordoostpolder. Op die poldergrond, nu nog in gebruik bij boeren, moeten uiteindelijk 3750 huizen komen te staan, zodat de toekomstige jongeren een dak boven hun hoofd krijgen. De eerste achttien huizen zijn pas opgeleverd, het volgende stuk wordt momenteel bouwrijp gemaakt.

„We vinden het belangrijk dat we voldoende kunnen bouwen voor onze eigen bevolking”, zegt wethouder Koffeman. Hij streeft naar woningen in alle prijsklassen – ook huizen van 125.000 tot 150.000 euro, voor de jongeren die nog bijna niets hebben verdiend omdat ze hebben gestudeerd.

„Jongeren hebben niet meer het startkapitaal dat ze in de jaren zestig of zeventig wel hadden en de huizenprijzen zijn omhoog geschoten”, verklaart hij. „Daarom moeten ze nu uitwijken naar plaatsen als Tollebeek en Nagele.”

Dat is vlakbij op de landkaart, maar op Urk kijken ze daar toch anders tegenaan, zegt Geke Horvath (29).

„Mijn broer is naar Espel verhuisd. Dat is misschien vijf minuten met de auto, maar hier vinden ze dat al heel ver.” Het is dus goed dat er goedkope starterswoningen worden gebouwd, vindt ze.

Zelf hecht ze iets minder aan haar geboortegrond. Als haar man of zijzelf ergens anders een leuke baan zou kunnen krijgen, wil ze eventueel wel weg.

En met haar twee kinderen zit ze onder het Urker gemiddelde. Meer komen er niet: een kwestie van financiën.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden