Urk en het succes van echte amateurs

URK - Het voorbije seizoen trad Urk met de titel in de eerste klasse C toe tot de elite van het zaterdagvoetbal. Urk mag deze jaargang bewijzen geen eendagsvlieg te zijn. De titelhouder kwam zaterdag wervelend uit de startblokken, maar verzuimde opponent DOSK met forse cijfers af te straffen (2-0).

PETER WILSCHUT

Het behalen van een kampioenschap is voor de Urker geen aanleiding de nuchtere kijk op het leven aan te passen. Waar de zomermaanden veel amateurclubs aanleiding gaven de selectie pittig te husselen, ademde SV Urk een zondagse rust. De wijziging in de technische leiding mag er zijn - trainer Gerrit Bredewold werd na drie seizoenen opgevolgd door de 45-jarige oud-Eagles-doelman Hennie Spijkerman - maar in de selectie veranderde niet veel. Libero Auke Brouwer deed op 30-jarige leeftijd een stapje terug, het succes is de overige spelers niet zodanig naar het hoofd gestegen dat Urk werd ingeruild voor andere clubs. Het beleid van Urk is er voorts op gericht niet te rammelen met de geldbuidel, waardoor de inschrijvingslijst jaarlijks verdacht leeg blijft.

Toch telt die lijst dit jaar een opvallende nieuwkomer: Pieter Bijl. De 31-jarige stylist met roots in de Noordoostpolder gold ooit als één van Neerlands grootste talenten, met het rijtje Heerenveen, Utrecht, Eagles hebben zijn kwaliteiten nooit volle waardering gekregen. Die Pieter Bijl meldde zich net voor de zomer aan als lid van Urk. En dat heeft hij vast niet voor het geld gedaan. Urk bundelt zijn spelersgroep nog onder de vlag waaronder de competitie wordt afgewerkt: als amateurs. Ter illustratie, in de periode van de landscompetitie moest spits Riekelt Kramer zelf maar zien hoe zijn gederfde weekinkomen te compenseren, indien hij doordeweeks voetbal verkoos boven het ruime sop. Bijl, neringhoudend in het nabij Urk gelegen Espel, verkoos die zuiverheid boven een verlengd verblijf in het betaalde voetbal of een aanbieding anderszins.

Op een ander niveau onderstreept Urk dit seizoen evenzeer het clubkarakter. De jeugdafdeling is inmiddels zodanig imposant dat Urk voor de D- en E-pupillen (8- tot 12-jarigen) een eigen competitie buiten de KNVB organiseert. De 250 leeftijdgenoten zijn in twee divisies van elk acht clubs verdeeld en werken op de zaterdagen een interne competitie af. Wel zijn in beide leeftijdscategorieën nog drie teams in KNVB-competities ingeschreven. Urk denkt met deze handelwijze, zonder twijfel uniek in Nederland, zowel qua kader als logistiek een goede zaak te hebben gedaan. Dat de jarenlange aandacht voor de zowel kwalitatief als qua sportinstelling voorbeeldige eigen jeugd vrucht afwerpt, bemerkt Urk in toenemende mate. Met als voorlopig hoogtepunt de recente titel.

De kern van eigen spelers joeg zaterdag DOSK binnen een kwartier de stuipen op het lijf. Twee treffers van spits Jelle Loosman in die periode leken de voorbode van een monsterscore tegen de open huis houdende Kampenaren. Urk miste voor rust nog zes opgelegde kansen. In de tweede helft stak het euvel van onevenwichtigheid de kop op. DOSK vocht zich, geheel naar het karakter van oud-speler en nieuwe trainer Henk Nieuwenhuis, terug in de wedstrijd. Waar de Kampenaren het overwicht zelfs niet in kansen konden omzetten, kreeg de echte spanning echter nooit meer vat op de wedstrijd. Urk was via een lob van Jacob Wakker op de lat zelfs nog het dichtst bij een treffer.

Trainer Hennie Spijkerman: “Onnodig dat we zo in moelijkheden zijn gekomen. Daar moeten we lering uit trekken. Als we zo 26 duels spelen, ben ik aan het eind van het seizoen tien jaar ouder. Zoals wij tegen DOSK spelen houdt geen paard het vol en een Urker dus ook niet: zoveel inzet en zo weinig rendement.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden