Urgentie

Sinds het begin van de 21ste eeuw haalt geen enkel Nederlands kabinet de eindstreep. Waarom zou Rutte II dan een uitzondering moeten zijn? Een eventuele regeringscrisis met de naam 'bed-bad-brood-crisis' is vanzelfsprekend een beetje 'lullig', zou je in basaal Nederlands kunnen zeggen. Je associeert een crisis liever met zware onderwerpen met veel budgettaire nullen achter de komma dan met matrassen, warm water en sneetjes casinowit. De urgentie van het onderwerp lijkt ook niet erg duidelijk. Omdat de materie waar het om gaat sinds het begin van hun verstandshuwelijk door beide coalitiepartners lomig vooruit wordt geschoven of aan externe commissies of instituties uitbesteed. In het veld is het niet anders: de uitgeprocedeerde arme sloebers die hier centraal staan, vormen allang geen acuut probleem dat dringend moet worden opgelost. Ze worden toch al jaren van vluchtkerken naar vluchtgarages gedirigeerd met soms tussenstops in tentenkampen.

Maar er is natuurlijk een andere lezing die een eventuele crisis en val van Rutte II zeer bijzonder zou kunnen maken en zelfs tot wereldnieuws zou kunnen verheffen. Omdat je, wanneer je verder kijkt dan het nachtelijk verlichte torentje, ten zuiden van de hofvijver een veel breder wateroppervlak ziet waarop talrijke bootjes drijven en ook veel ontzielde lichamen. Dan voel je ineens wel de immense urgentie van het onderwerp dat deze regering dreigt te laten kapseizen.

Het zijn de tienduizend migranten die in een mum van tijd in Italië arriveren. Het zijn de honderden drenkelingen waaronder (zwangere) vrouwen en kinderen die binnen minder dan een week hun graf in de zee vonden. Het zijn ook de negen migranten die door een vijftiental islamitische medepassagiers overboord zijn gegooid en verdronken. Alleen omdat ze christen waren en ze het in hun hoofd hadden gehaald om collectief in het openbaar tot de God der christenen te gaan bidden (volgens getuigenissen gisteren in Italiaanse kranten). Die vijftien worden nu door de Italiaanse justitie voor moord wegens religieuze haat aangeklaagd. Urgent is het ook te beseffen wie je tussen die duizenden vluchtelingen daadwerkelijk tot je territorium toelaat, wil je niet straks de eerste onthoofdingen op migrantenbootjes registreren.

Op het eerste gezicht ontgaat de Nederlandse regeringen en vele anderen in de EU deze urgentie. Door uitsluitend over het groepje uitgeprocedeerde asielzoekers te bakkeleien en niet over de armada op zee en langs de Libische kust, lijkt Rutte II met mosterd te spelen en de maaltijd te zijn vergeten.

Maar een val zou alles kunnen veranderen. Omdat overal in Europa de link gelegd zou worden tussen een ernstige politieke crisis bij een lidstaat en de massale oversteek van migranten uit Afrika. Zo werkt vereenvoudiging. Dan zal de schrik er goed in zitten. En misschien eindelijk ook het gevoel van urgentie. In beginsel ben ik tegen Nederlandse crises, omdat ze niet in het landsbelang zijn. Maar misschien is een eventuele val van Rutte II om die '3 B's' in het belang van Europa.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden