Urgenda vraagt rechter 'moedig vonnis' te wijzen in klimaatzaak
Actieorganisatie Urgenda heeft de rechtbank in Den Haag vanochtend gevraagd een 'moedig vonnis' te wijzen in de klimaatzaak tegen de staat. Vanochtend legt Urgenda haar argumenten voor de rechter, vanmiddag komt de landsadvocaat met het pleidooi van de staat.
"Er zijn moedige rechters nodig om onze vorderingen toe te wijzen", zei advocaat Koos van den Berg aan het einde van zijn pleidooi. Hij kreeg een klaterend applaus uit twee zalen vol toeschouwers - enkele tientallen mede-eisers in de zaal volgden de zitting via een video-verbinding.
Urgenda vraagt de rechter de Nederlandse staat een te verplichten tot een effectiever klimaatbeleid. De twee advocaten van de organisatie pleitten vanochtend twee uur lang voor hun zaak.
'Mondiaal probleem vergt mondiale aanpak'
De advocaten van de staat stelden dat Nederland bepaald niet achterover leunt als het gaat om klimaatbeleid. "Maar klimaatverandering is een mondiaal probleem, dat een mondiale aanpak vergt", aldus landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers. De staat wees op de scheiding van de machten in Nederland.
"Alleen de regering en de wetgevende macht zijn gelegitimeerd om politieke beslissingen te nemen. Deze zaak hoort niet bij de rechter thuis." Houtzagers wees er op dat een rechterlijk vonnis op klimaatgebied de onderhandelingsvrijheid van Nederland kan beperken tijdens de komende VN-klimaatconferentie in Parijs.
Urgenda is er van overtuigd dat juridische dwang nodig is om de staat tot politieke actie te bewegen. Zonder extra maatregelen om de uitstoot van CO2 drastisch te beperken, stevent Nederland af op een milieuramp, aldus de organisatie. Nederland kan zich niet verschuilen achter EU-beleid of achter falend klimaatbeleid van andere veel grotere landen, zoals de VS en China, maar heeft een eigen verantwoordelijkheid en zorgplicht naar burgers, aldus Urgenda.
'Belangrijkste opdracht in onze carrière'
Na het uitspreken van de pleidooien, zei advocaat Van den Berg: "Wij zien deze zaak als de grootste en belangrijkste opdracht in onze carrière. Wat wij hier naar voren hebben gebracht is het beste wat wij konden. Als het niet genoeg is, vragen wij u om uw welwillendheid. Het juridisch zwaard is niet zachtzinnig, maar als andere methoden niet meer werken dan kunnen wij niet anders, in het belang van toekomstige generaties.''
Van den Berg en zijn mede-pleiter Roger Cox uittten scherpe kritiek op het Nederlandse klimaatbeleid. Ze vinden dat de Staat zijn zorgplicht naar burgers schendt door, buiten de EU om, geen extra maatregelen te treffen om de uitstoot van broeikasgassen in te dammen. ,,De Staat wil kennelijk wegkijken en niet voldoende aan haar zorgplicht. Dan houdt alles op'', aldus Van den Berg.
Klimaatsceptici
Hij verweet de overheid dat die het oor laat hangen naar klimaatsceptici, die de opwarming van de aarde ontkennen. "De Staat zaait zelf actief twijfel en onzekerheid. Dat hindert Urgenda bij het bereiken van haar doelstellingen."
Advocaat Cox hield de rechtbank voor dat er wetenschappelijk gezien geen enkele verschil van inzicht meer is over de ernst van de klimaatverandering. "Ook de Staat erkent dat de gevolgen daarvan nu al merkbaar zijn en dat deze gevolgen ernstiger zullen worden en mogelijke zelfs catastrofaal."
Nationale koolstofbelasting
Cox noemde Denemarken, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden als voorbeelden van landen die veel verder gaan in hun klimaatbeleid dan Nederland, dat zich houdt aan de binnen de EU afgesproken doelstellingen. Urgenda pleit onder meer voor invoering van een nationale koolstofbelasting, om de prijzen op uitstoot van CO2 te verhogen.
undefined
Impressive plea by #Urgenda, as sharp as Justitia's sword, superbly unescapeable,in Dutch #climate court case against the State #klimaatzaak
— Maurits Groen (@MauritsGroen) 13 april 2015