Urgenda

Urgenda-vonnis raakt steeds verder uit zicht

De Hemwegcentrale die onlangs dicht ging.Beeld ANP

Het wordt voor het kabinet hoe langer hoe moeilijker om aan het Urgenda­-vonnis te voldoen. 

Minister Eric Wiebes (economische zaken en klimaat) stuurde dinsdag een notitie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) naar de Tweede Kamer, waarin staat dat de CO2-reductie eind volgend jaar waarschijnlijk op 20 tot 21 procent komt. De rechter heeft de overheid verplicht tot een afname van minimaal 25 procent.

Het kabinet moet nu nog zeker 9 megaton CO2 besparen. Minister Wiebes schrijft dat hij begin volgend jaar komt met aanvullende maatregelen. Over drie dagen doet de Hoge Raad uitspraak over het vonnis, nadat het kabinet in beroep is gegaan.

In november zagen de voorspellingen van het PBL er nog een stuk zonniger uit. Toen berekende het planbureau dat de CO2-reductie ­ergens tussen de 19 en 26 procent uit zou komen, waarschijnlijk op 23 procent. Daar gaf PBL-directeur Pieter Boot wel direct een winstwaarschuwing bij: de CO2-uitstoot is zeer afhankelijk van externe factoren, zoals een strenge winter.

Minder kolenstroom

Een ander effect waar Boot voor waarschuwde, is de energieprijs. Als kolen of gas een paar cent duurder of goedkoper worden, kan dat grote gevolgen hebben voor de Nederlandse uitstoot. Het PBL denkt dat Nederlandse gascentrales komend jaar meer gaan produceren, waardoor er minder kolenstroom uit het buitenland zal worden geïmporteerd.

Toen het PBL in november zijn cijfers presenteerde, adviseerde Boot daarom aan Wiebes uit te gaan van de ondergrens van 19 procent in de verwachte uitstootcijfers. Wiebes wilde daar niet aan.

GroenLinks roept Wiebes op om nog twee kolencentrales te sluiten om het doel alsnog te halen. Kamerlid Tom van der Lee: “Drie dagen voor het ultieme vonnis van de rechter blijkt dat het kabinet al die tijd uit ging van misplaatste optimistische cijfers.”

Lees ook:
Met geld, geluk en een rekentruc kan het kabinet (misschien) de klimaatdoelen nog halen
Bij de presentatie van het klimaatakkoord gold nog: niets moet, alles op zijn tijd. Nu moet het kabinet alle zeilen bijzetten om de klimaatdoelen te halen. Dat is niet zonder risico.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden