Urennorm voor scholen niet versoepeld

(Novum) - De urennorm van 1040 uur per lesjaar in het onderwijs wordt niet versoepeld. Dat zei staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Wel mogen de 72 uren van de verplichte maatschappelijke stage van de 1040 uur worden afgetrokken. Ook gaat er veertig uur af voor leerlingbegeleiding.

Vrijdag werd bekend dat zestien middelbare scholen een boete krijgen omdat ze te weinig les hebben gegeven. De scholen moesten bedragen tussen de tweeduizend en 244 duizend euro terugbetalen. De scholen hebben in het schooljaar 2006/2007 meer dan zes weken te weinig lesgegeven of meer dan vier weken te weinig ingeroosterd.

Woensdagochtend protesteerden zo'n vijftien scholieren van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) in een kooi in de Amsterdamse dierentuin Artis tegen de 1040-urennorm. De scholieren wilden in het hok laten zien hoe zij door de urennorm worden 'opgehokt'. Scholen plaatsen tijdens het 'ophokken' scholieren met huiswerk in een klaslokaal zonder bevoegde leraar om de urennorm te halen.

Leerlingen en schoolleiders van twee scholen boden dinsdag al een petitie aan de Tweede Kamer aan waarin stond dat de 1040-urennorm moet worden versoepeld. Ook zij betoogden dat het verplicht stellen van 1040 lesuren per jaar leidt tot overbodige, nutteloze lessen. In november leidde de urennorm tot massale scholierenprotesten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden