Urenlang alleen roze zeepbellen

WILLEM PEKELDER

Onder een beter gesternte had de Canal Parade niet kunnen beginnen: de Oegandese anti-homowet verworpen. Eén dag voor het Hollandse homofeestje meldde teletekst dat de wet (zelfs door het Vaticaan fel bekritiseerd, wat ik niet wist, maar het stond dit voorjaar in de Britse Catholic Herald) door het Oegandese Constitutionele Hof ongeldig is verklaard.

Leek daarom de sfeer dit jaar nog joliger dan anders? "Ik heb blokjes kaas, zilveruitjes en leverworst", jubelde de Goereese cabaretier Richard Groenendijk vanaf de ponton waarvandaan de Avro rechtstreeks verslag deed. Toen de COC-boot met Oegandese activisten voorbijvoer, vroeg reporter Art Rooijakkers: "Van Oeganda naar Goeree is maar een kleine stap, Richard. Heb jij ooit iets gehad aan het COC?" Groenendijk: "Nee. Niks."

Het was bijna een gesprek. De uitzendtijd - 3,5 uur live via internet - moest gevuld, ook al was het met roze zeepbellen. Kijk, daar stond Viola Holt te huppelen op de lesboot. De ex-tv-diva die al jaren in de media rondbazuint dat ze elke publiciteit mijdt, had de volgende tekst: "Wat een feest, hè? Ja, genieten, hoor!"

Op de ponton voelde Rooijakkers illusionist Hans Klok aan de tand. "Bij je tour door de VS met Pamela Anderson moest je weer in de kast, niet?" "Ach", relativeerde Klok, "dat doe ik tijdens de voorstelling toch al elke avond, dus..."

Intussen probeerde verslaggever Kees Tol Songfestivalwinnares Conchita Wurst op te sporen. "Ik ben d'r kwijt", riep hij wanhopig. "Ik geloof dat ik haar daar zie", probeerde Groenendijk te helpen. "Oh, nee, dat is Glennis Grace. Wat erg toch dat ik die twee door elkaar haal!" Eindelijk had Tol de vrouw met baardje gevonden. "What do you think about the parade?", vroeg hij zeer toepasselijk en to the point. "Unbelievable", antwoordde Wurst. "Ik mag Conchita zeggen en zij Kees", meldde Tol trots aan de kijkers.

"Zou Conchita Wurst een stuk leverwurst willen?", vroeg cabaretier Groenendijk zich af. "Ze staat wel net aan de verkeerde kant van de boot voor je leverwurst", constateerde Rooijakkers. Groenendijk: "Ik versta je niet, want er komt een enorm kabaal vanaf de lesboot" (u weet wel, die schuit met Viola Holt). Altijd weer die lesboot. En zo 'vlógen' de uren voorbij. Met pogingen tot conversatie en geschreeuwde herhalingen vanwege het kabaal.

De tv sloeg zaterdagavond sowieso aan het herhalen. Op Nederland 3 een eerder uitgezonden portret van onze nationale relnicht Gordon, en op Nederland 2 een geëigende reprise van 'De wandeling' (KRO): Sander de Kramer met een gepeste homojongere. Kris van der Veen werd in zijn Friese geboortedorp Harkema zo getreiterd dat hij een zelfmoordpoging deed. Pas toen hij ging studeren in Groningen kreeg hij een leven en een vriend (inmiddels overleden aan kanker). Vorige zomer reisde Van der Veen naar Rusland voor een documentaire over homovervolging. "Ik werd opgepakt en acht uur lang verhoord."

In Harkema komt hij nog steeds niet graag. "Heftig om met jou in het dorp te lopen waar ik van m'n fiets werd getrapt", vertelde hij aan een begripvolle De Kramer. Op zo'n moment weet de kijker weer dat er geen anti-homowet nodig is om het bestaan van homo's onleefbaar te maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden