Urenco breekt met uranium door in Japan

Van onze redactie economie

De gedeeld Britse, Duitse en Nederlandse onderneming heeft een contract van 300 miljoen dollar (ongeveer 500 miljoen gulden) afgesloten met Tepco (Tokyo Electric Power Company), de grootste elektriciteitsproducent in Japan.

Urenco gaat tien jaar brandstof leveren aan twee kerncentrales van Tepco. Het contract betekent een omzetverhoging van tien procent voor Urenco. De UCN-Urenco-vestiging in Almelo, waar 570 mensen werken, zal deze opdracht in zijn geheel voor haar rekening nemen. Extra banen zullen niet worden geschapen, maar de continuiteit is verzekerd.

Volgens een woordvoerder wordt de opbrengst van het contract "uiteraard in drieen geknipt, maar het is uit economisch oogpunt niet altijd verstandig om het contract over de drie Urenco-vestigingen te verdelen" . Urenco is gedeeld eigendom van de drie genoemde landen, en iedere opdracht die buiten deze regio valt, dient door de drie regeringen te worden goedgekeurd.

De onderhandelingen voor de Japanse opdracht, een markt die lange tijd door Amerikaanse bedrijven werd gedomineerd, hebben 'enige jaren' in beslag genomen. Het sluiten van overeenkomsten kan in deze sector lang duren, omdat ze veelal in de vorm van een 'tender' worden afgesloten. Dit komt erop neer dat zowel de produktiefaciliteiten als de brandstof worden aangeleverd.

Japan is momenteel, samen met enkele andere Aziatische landen waaronder Zuid-Korea, nog een van de weinige groeimarkten voor kernenergie. Er zijn 42 kerncentrales in het land, waarvan voor een twintigtal plannen voor uitbreiding bestaan. De grootste kansen voor Urenco liggen echter in elf nieuwe centrales die nu in aanbouw zijn.

Urenco wil alleen loslaten dat het zich op dit moment verder 'orienteert' in het Verre Oosten, maar het is duidelijk dat deze opdracht een schot in de roos is geweest. "Dit is een periode waarin grote opdrachten schaars zijn" , zegt de UCN-woordvoerder. "We zijn vooral blij met de looptijd van tien jaar, want dat komt de laatste jaren niet vaak meer voor."

De uraniummarkt heeft de laatste jaren te kampen met inzakkende prijzen, vooral door het toenemende aanbod van goedkoop uranium uit oude Russische kernkoppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden