Update: Slechts een van de piloten was in cockpit tijdens crash

Reddingswerkers zoeken op de bergen naar slachtoffers. Beeld epa
Reddingswerkers zoeken op de bergen naar slachtoffers.Beeld epa

Germanwings-vlucht 4U9525 steeg dinsdagmorgen op in Barcelona om uiteindelijk nooit op bestemming Düsseldorf aan te komen. Wat is er met de vlucht gebeurd? En hoe verloopt de bergingsmissie? Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

12:40: De Duitse openbaar aanklager bevestigt dat de tweede zwarte doos nog steeds niet gevonden is. Alleen het omhulsel ervan werd gisteren aangetroffen op de rampplek in de Franse Alpen.

12:21: Slechts één van de twee piloten was in de cockpit toen het toestel van Germanwings dinsdag neerstortte in Frankrijk. Dat bevestigde de Duitse openbaar aanklager donderdag na berichtgeving van de New York Times en persbureau AFP. Die baseerden zich op een bron rond het onderzoek.
De Duitsers weten niet of het de gezagvoerder of de copiloot was die niet op zijn plek zat. Ook is de identiteit van beide piloten nog niet volledig bekend.

11.54:
Germanwings heeft een voorlopige lijst van de nationaliteit van de omgekomen passagiers bekend gemaakt. Aan boord zaten onder meer 72 Duitsers en 35 Spanjaarden. De Spaanse regering denkt dat het er nog meer zijn. Verder waren er volgens Germanwings zeker 2 Argentijnen, minstens 1 Brit, 2 Amerikanen, 2 Australiërs, 3 Kazakken, 1 Columbiaan, 2 Iraniërs, 2 Venezolanen, 1 Japanner, 1 Mexicaan, 1 Nederlandse en 1 Belg, 1 Deen, 1 Israëli, 1 Marokkaan en 1 Turk aan boord.

undefined

11.09: Het eerste vliegtuig met nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp is aangekomen in Marseille. Het vliegtuig vertrok vanuit Duitsland naar de Franse stad. Een toestel met Spaanse nabestaanden is onderweg. Volgens Franse autoriteiten kunnen de nabestaanden niet naar de rampplek omdat dat veel te gevaarlijk is. Wel kunnen ze naar het plaatsje Le Vernet, in de buurt van de rampplek.

22:22: Reddingswerkers hebben laat in de middag de eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp in het zuiden van Frankrijk geborgen.

19:55
Reddingswerkers zijn woensdagavond begonnen met het bergen van de lichamen van slachtoffers. Dat meldt de krant Dauphiné Libéré, die in het betrokken gebied verschijnt. De gendarmerie is begonnen stoffelijke resten met behulp van helikopters te bergen, aldus de krant.

17:55 Er is geen explosie geweest voordat het passagierstoestel van Germanwings in Zuid-Frankrijk neerstortte, meldde de directeur van de Franse onderzoeksorganisatie BEA, Rémi Jouty. "Het vliegtuig is tot het einde blijven vliegen." Volgens de onderzoekers wijst de manier waarop het toestel is neergestort er niet op dat de druk in de cabine is weggevallen voordat het toestel in de Alpen tegen een berg vloog.

17.44 De Franse luchtvaartorganisatie BEA heeft woensdag bekendgemaakt dat het bruikbare informatie uit de cockpit-voicerecorder van het Germanwings-toestel heeft gehaald. De voicerecorder raakte zwaar beschadigd bij de crash.
In de fragmenten zijn geluiden en stemmen te horen, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Het laatste contact van de piloten met de verkeersleiding was een routineboodschap. De onderzoekers zeggen in dit stadium nog 'geen verklaring' te hebben waarom het vliegtuig is neergestort, meldt persbureau AP.

16.55 De Franse presidentHollande sprak op een persconferentie in Seyne-les-Alpes over een 'vreselijke catastrofe'. Hij zei nogmaals mee te voelen met de familieleden. "We denken aan de nabestaanden. Frankrijk staat aan jullie zijde. Wij doen er alles aan, zodat we iedereen kunnen terugbrengen en identificeren."

Volgens de Franse president is het niet eenvoudig om de date uit de gevonden voicerecorder te analyseren. "Dat is nog steeds bezig. De andere zwarte doos hebben we nog niet, maar de huls is gevonden. Naar de rest wordt nu gezocht, met alle mogelijke mankracht."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bedankte iedereen die zich inzet in de regio. Ze sprak van een 'groot hart' van iedereen die meehelpt het vliegtuig en de passagiers naar de bewoonde wereld te brengen.

16.30 Ook het aantal Spaanse slachtoffers loopt op. In totaal zijn er 51 slachtoffers te betreuren, zegt de Spaanse regering in een communiqué. Eerder ging men er vanuit dat er 49 Spaanse slachtoffers waren, maar dat was slechts een 'voorlopige schatting', aldus de regering, voor wie het begeleiden van de familieleden van de passagiers de 'grootste prioriteit is'.

16.22 Mogelijk is de oorzaak van de crash van de Airbus bekend. Het cockpitraam van het vliegtuig zou gebroken zijn, waardoor de piloten bewusteloos raakten wegens een daling van het zuurstofniveau. Dat is althans de theorie van piloten op forums naar aanleiding van de eerste resultaten van de voicerecorder, meldt de Daily Mail.

16.10 Over enkele minuten begint in Seyne-les-Alpes een persconferentie van de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy. Ze hebben het afgelopen uur met onderzoekers en politiemensen gesproken.

16.00
Op foto's van het rampgebied blijkt nogmaals dat het terrein moeilijk begaanbaar is. De afbeeldingen zijn afkomstig van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het werk op de grond wordt bemoeilijkt, omdat er in het gebied wolven lopen.

Huls van de flightdatarecorder. Beeld Reuters
Huls van de flightdatarecorder.Beeld Reuters
Voorafgaand aan de persconferentie bezochten Merkel, Hollande en Rajoy de politiemensen in Seyne-les-Alpes. Ze vlogen met een helikopter over het rampgebied. Beeld afp
Voorafgaand aan de persconferentie bezochten Merkel, Hollande en Rajoy de politiemensen in Seyne-les-Alpes. Ze vlogen met een helikopter over het rampgebied.Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
Een foto vrijgegeven door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Onderzoekers lopen door de wrakstukken. Beeld reuters
Een foto vrijgegeven door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Onderzoekers lopen door de wrakstukken.Beeld reuters

15.30 Nog voor het ramptoestel van Germanwings de grond raakte, is een straaljager van de Franse luchtmacht nog opgestegen om naar het toestel te vliegen. Dit gebeurde omdat de piloten van vlucht 4U9525 niet reageerden op de luchtverkeersleiding. Dat heeft de Franse minister van Transport Ségolène Royal woensdag tegen de media verteld, meldt de Duitse krant Die Welt. Mogelijk heeft de piloot van de straaljager waardevolle informatie, schrijft Die Welt.

15.15 Het staatsbanket, dat de Franse president Hollande zou geven voor het Spaanse koningspaar, wordt woensdag weggegeven aan de arme mensen in Parijs. Koning Felipe VI en koningin Letizia braken hun dinsdag begonnen staatsbezoek aan Frankrijk af na de crash van de Duitse Airbus A320 in de Franse Alpen.

Het staatsbanket voor in totaal ongeveer 150 mensen bleef daarmee onaangeroerd in de keukens van het Elysée staan. Een deel van het koningsmaal is nu weggegeven aan de armen, melden Franse media. Zij mogen zich nu tegoeddoen aan onder meer ganzenlever en zeebaars.

14.48 Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) heeft zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier hulp aangeboden voor de identificatie van de slachtoffers. Duitsland heeft interesse getoond, zei Koenders woensdag. Beide landen zijn "verenigd in het verdriet'', aldus de minister, die verwees naar de ramp met vlucht MH17.

14.25 De Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel zijn in Seyne-les-Alpes aangekomen. Zij geven straks, samen met de Spaanse premier Rajoy, een persconferentie in het Franse dorp.

14.16 Trouw-redacteur Kleis Jager is in Seyne-les-Alpes, waar de bergingsmissie wordt gecoördineerd en waar over een paar minuten de regeringsleiders Merkel, Hollande en Rajoy arriveren. "Het is hier echt een bergdorpje", aldus Jager. "Veel mensen zeggen dat ze niets hebben gehoord van de crash. Dat is ook wel logisch, want het vliegtuig ligt achter een grote bergkam. Er zijn geruchten dat journalisten de tocht wagen, maar volgens een paar jongens die ik sprak duurt die tocht vier uur en is de site onmogelijk te bereiken. "

Dorpelingen is gevraagd hun huizen beschikbaar te stellen als familieleden van de passagiers willen langskomen. Volgens Jager wordt daar massaal gehoor aan gegeven. "Ik sprak mensen die het niet meer dan vanzelfsprekend vinden. Als het mij zou overkomen, zou ik ook heel blij zijn als anderen klaarstaan, zei een mevrouw."

13.46 De eerste foto's van de cockpitvoicerecorder (onderdeel van een zwarte doos) zijn beschikbaar gesteld door het Franse Bureau d'Enquétes et d'Analyses. Kijk hier voor meer beelden.

Hollande, Merkel en Rajoy woensdag in Seyne-les-Alpes, tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegramp. Beeld Getty Images
Hollande, Merkel en Rajoy woensdag in Seyne-les-Alpes, tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegramp.Beeld Getty Images
null Beeld Bureau d'Enquetes et d'Analyses
Beeld Bureau d'Enquetes et d'Analyses

12.50 Directeur van Germanwings Thomas Winkelmann zei in een persconferentie dat er 72 Duitse slachtoffers te betreuren zijn. Eerder was nog sprake van 67. Er zijn 49 Spanjaarden omgekomen, aldus de Spaanse regering.

Volgens Winkelmann zijn tot nu toe 123 nabestaanden ingelicht. Met 27 wordt nog contact gezocht. Morgen zijn er twee vluchten naar rampplek, eentje vanuit Düsseldorf en eentje vanuit Barcelona. Hierin is plaats voor familieleden, kennissen en hulpverleners.

Winkelmann sprak ook kort over de crewleden van Germanwings die niet wensten te vliegen. Het verdriet zat diep. "We zijn een kleine familie, iedereen kent elkaar."

Herdenkingsplek op de luchthaven van Düsseldorf. Het dodental is opgelopen naar 72, aldus Germanwings-topman Winkelmann. Beeld anp
Herdenkingsplek op de luchthaven van Düsseldorf. Het dodental is opgelopen naar 72, aldus Germanwings-topman Winkelmann.Beeld anp

12.33 Bewoners van het plaatsje Vernet, het dichtst bij de crashsite, zeggen dat ze op de flanken van de berg waar het vliegtuig neerkwam 'zuilen van rook' zagen. Op de hellingen liggen amper herkenbare witte brokstukken.

De inwoners hebben de onderzoekers naar de crashsite geleid, een tocht van twintig minuten met een terreinwagen gevolgd door een wandeling van zo'n veertig minuten. Een gids vertelt tegen persbureau AP dat de aanblik van het vliegtuig 'triest is om te zien'. "Zo'n grote Airbus, en als je daar aankomt zie je niets meer. Dat is schokkend."

12.20 Wat gaat er vandaag nog gebeuren?
Om 12.30 uur geeft Germanwings een persconferentie. Deze is live te volgen via NPO1.

Rond 14.00 uur leggen de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en de Spaanse premier Rajoy een krans bij het opvangcentrum in Digne-les-Bains.

Later op de middag komt waarschijnlijk duidelijkheid over wat er op de eerste gevonden zwarte doos staat. Dit is de spraakrecorder, waarop als het goed is de gesprekken in de cockpit te horen zijn.

11.56 In Spanje zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Dat heeft vicepremier Sorova Saenz de Santamaria woensdag bekendgemaakt, aldus persbureau AFP. Ook vandaag is het land in rouw. In het Spaanse Congres wordt een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. De vlaggen in het land hangen halfstok. Premier Rajoy bezoekt vanmiddag om 14.00 uur samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande de plek waar de hulpverleners zich verzamelen om de bergen in te gaan.

11.56 Germanwings heeft familieleden van de omgekomen scholieren in het Duitse Haltern aangeboden om hen naar Frankrijk te vliegen. Dat heeft de burgemeester van het stadje gezegd tegen een verslaggeefster van de BBC. Op dit moment is nog niemand op dat aanbod ingegaan, aldus de journaliste.

11.30 Op de rampplek wordt momenteel veel man en materieel ingezet om de crashsite zo snel mogelijk te bereiken. Zo'n driehonderd politiemensen, brandweermannen en leden van het Rode Kruis zijn aanwezig om lokale agenten te ondersteunen. Ook zijn enkele psychologen aanwezig. Er vliegen ruim zestien helikopters. De Franse regering heeft een infographic online gezet waarin alles wordt samengevat.

10.53 Het personeel van Lufthansa en Germanwings hield om 10.53 uur, precies op het moment dat dinsdag het radiocontact met vlucht 4U9525 verloren ging, een minuut stilte bij het hoofdgebouw van de vliegmaatschappij. Iedereen die aanwezig is, kon meedoen. In Halern, het stadje dat werd opgeschrikt door de dood van zestien leerlingen van het Joseph-König-Gymnasium, wordt een herdenking gehouden op de school. Alle lessen zijn geannuleerd.

10.19 Langzaamaan druppelt meer informatie binnen over de slachtoffers van de crash. Verschillende ministeries bevestigen de doden:

De Australische minister van Buitenlandse Zaken van Australië meldde dat twee Australiërs om het leven zijn gekomen. Het ging om een moeder met haar zoon, aldus minister Julie Bishop.

Ook het Britse ministerie heeft in een statement laten weten dat drie landgenoten zijn overleden.

Een Israëliër die woonachtig was in Spanje was ook aan boord, schrijft AP op basis van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël.

Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat er twee Japanse mannen op de passagierslijst stonden.

Twee Colombianen, een Deen, een Belg, twee Argentijnen en drie Kazachen zaten eveneens in het vliegtuig, melden de ministeries van die landen.

08.40 De dinsdag gevonden zwarte doos van de gecrashte Airbus van Germanwings is beschadigd maar wel bruikbaar. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve woensdag gezegd. Hij bevestigde dat het gaat om de cockpit voice recorder, waarop alle gesprekken van de piloten staan. Volgens de Franse krant La Provence is deze recorder inmiddels in Parijs aangekomen.

Franse media meldden dinsdag dat de flight data recorder met vluchtgegevens was veiliggesteld, maar daar wordt nog naar gezocht.
Het is mogelijk het apparaat zo in elkaar te zetten dat er in de komende uren informatie afgehaald kan worden, zei de bewindsman woensdagochtend in een interview met de Franse zender RTL. Volgens Cazeneuve moeten alle opties worden opengehouden in het onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de ramp maar ligt terrorisme niet echt voor de hand.

De vlaggen van Lufthansa (L) en Germanwings hangen woensdag halfstok. Beeld epa
De vlaggen van Lufthansa (L) en Germanwings hangen woensdag halfstok.Beeld epa

07.28 In de Franse Alpen zijn politiemensen en brandweerlieden weer begonnen met de bergingswerkzaamheden rond het wrak van de gecrashte Airbus.
De eerste aandacht gaat uit naar het bergen van stoffelijke resten en het vinden van de tweede zwarte doos van het toestel. Dat belooft een enorme klus te worden. Het toestel is volledig verpulverd en van de lichamen is weinig over.
"De grootste lichaamsdelen die we hebben gevonden zijn niet groot", zoiets als een aktetas, aldus een onderzoeker volgens de krant Le Dauphiné Libéré.
De weersomstandigheden in de omgeving van de crash zijn matig: er hangt bewolking en de temperaturen zijn maar net boven het vriespunt.

22.50 Lufthansa-topman Carsten Spohr zegt dat gegevens over de oorzaak van de vliegramp "relatief snel" beschikbaar zouden moeten zijn.
Hij sprak zijn waardering uit voor de Franse autoriteiten die erin waren geslaagd een van de zwarte dozen van het toestel veilig te stellen, maar wilde niet speculeren over de oorzaak tot de data uit de zwarte doos is geanalyseerd.
Spohr, die vandaag de rampplek bezocht, zei dat Lufthansa en de onderzoekers "zullen proberen uit te vinden en begrijpen hoe deze zwartste dag in de zestigjarige geschiedenis van ons bedrijf heeft kunnen gebeuren".

Lufthansa-topman Carsten Spohr. Beeld ap
Lufthansa-topman Carsten Spohr.Beeld ap

22.08 De Airbus A320 van Germanwings had maandag een technisch probleem en is toen gerepareerd. Dat heeft een woordvoerster van moedermaatschappij Lufthansa bevestigd. Het mankement betrof de zogeheten Nose Landing Door, een klep aan de romp van het vliegtuig. Volgens de woordvoerster had het mankement niet met de vliegveiligheid te maken, maar veroorzaakte het geluidsoverlast.

20.18 Nederland biedt Duitsland hulp en expertise aan bij de afwikkeling van de vliegramp. Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken zal dat aanbod woensdag doen tijdens een al gepland bezoek aan de Duitse hoofdstad Berlijn. Volgens zijn woordvoerder zouden Nederlandse deskundigen en speurhonden kunnen helpen bij bergingswerkzaamheden. Ook zijn er forensisch experts beschikbaar om te helpen bij de identificatie van slachtoffers.

20.10 Rond acht uur vanavond hebben de tien helikopters die bij het zoeken naar de brokstukken van het verongelukte vliegtuig van Germanwings zijn ingeschakeld, hun vluchten moeten staken vanwege het invallen van de duisternis. Zij gaan bij zonsopgang weer de lucht in, zeiden de Franse autoriteiten. De toestellen hebben ongeveer tien politiemensen naar de moeilijk toegankelijke rampplek gebracht. Zij zullen die tijdens de nacht bewaken.

19.55 De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier, die over de rampplek is gevlogen en heeft gesproken met de Franse autoriteiten, noemt de met wrakstukken bezaaide berghellingen "een gruwelbeeld".

19.30 Het weekblad Der Spiegel meldde op zijn website dat sommige bemanningsleden van dit type Airbus na de ramp uit bezorgdheid over hun veiligheid hadden besloten niet aan het werk te gaan. Volgens een Lufthansawoordvoerster hebben zij daarvoor alleen persoonlijke redenen aangevoerd. De Duitse vereniging van piloten liet weten dat haar niets bekend was over gezagvoerders die weigerden te vliegen.

Frank-Walter Steinmeier Beeld epa
Frank-Walter SteinmeierBeeld epa

19.20 De Duitse vliegtuigmaatschappij Germanwings kan vooralsnog geen uitsluitsel geven over de nationaliteit van de inzittenden van vlucht 4U 9525. De maatschappij zoekt nog altijd bevestiging van de identiteit van mensen die via reisbureaus hebben geboekt. Het vaststellen van de identiteit is een tijdrovende klus mede omdat de vlucht binnen het Schengengebied plaatshad, en mensen geen paspoort hoefden te tonen tijdens het boarden. Ook zijn nog niet alle nabestaanden geïnformeerd.

19.06 De Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Er waren vermoedelijk 45 Spanjaarden aan boord van het toestel. Ook in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen hangen op veel plaatsen de vlaggen dinsdag halfstok na de ramp met het Duitse toestel. In het Europees Parlement wordt woensdag een minuut stilte in acht genomen. Voor de zitting van woensdag zwijgen de aanwezigen, zei de president van het EU-parlement, Martin Schultz.

18.55 De vice-president van Lufthansa zegt dat er voorlopig van wordt uitgegaan dat de ramp met de Duitse Airbus een ongeluk is. "Al het andere zou speculatie zijn", aldus Heike Birlenbach.

18.49 Familieleden en vrienden van de inzittenden van het neergestorte vliegtuig worden opgevangen in een afgeschermde ruimte naast de vertrekhallen van het vliegveld in Düsseldorf. Zij krijgen daar bijstand van de Duitse slachtofferhulp. De Duitse politie houdt de pers op afstand. Voor de ingang is een wit scherm geplaatst om wat binnen gebeurt aan het oog van de buitenwereld te onttrekken.

18.35 De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Spaanse premier Mariano Rajoy ontmoeten elkaar woensdag op de rampplek, waar een toestel van Germanwings neerstortte. Merkel en Rajoy hadden al afzonderlijk bekendgemaakt dat zij naar de Franse Alpen zouden reizen. Nu blijkt dat zij dat tegelijk en in bijzijn van Hollande zullen doen.

18.05 Francetv-info publiceert de eerste beelden van de plaats waar het toestel is neergestort.

17.13 Christophe Castaner, gedeputeerde van regio Alpes-de-Haute-Provence, heeft tegenover France Info bevestigd dat één van de zwarte dozen van het toestel is gevonden.

17.09 Burgemeester Bodo Klimpel uit Haltern, waar het Joseph-König-Gymnasium zich bevind, bevestigt dat er een schoolklas aan boord was. De groep bestond uit zestien leerlingen en twee leerkrachten.

undefined

16.51 Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag bevestigt het bericht van Omroep Brabant dat er ten minste één Nederlander om het leven is gekomen.

16.31 De Duitse minister van buitenlandse zaken en de minister van transport, zijn onderweg naar de crashsite in Frankrijk.

16.18 Christophe Castaner, gedeputeerde van het departement Alpes de Haute-Provence, waar de crash plaatsvond, vloog met de Franse minister van binnenlandse zaken over de plek van de crash. "Verschrikkelijke beelden", tweette hij. "Er is niks meer dan puin en lichamen."

16.14 Omroep Brabant meldt dat een 20-jarige vrouw uit Deurne is omgekomen bij de vliegramp in de Franse Alpen.

15.24 De Franse politie, die ter plaatste is, bevestigt dat er inderdaad geen overlevenden zijn.

15.00 De woordvoerder van Germanwings vertelt tijdens een persconferentie dat de duikvlucht acht minuten duurde. Ook bevestigt hij dat er twee baby's aan bood waren. Germanwings wil eerst de nabestaanden inlichten alvorens informatie te geven over nationaliteiten aan boord.

14.30 De Duitse bondskanselier Merkel geeft een persconferentie over de ramp. Volgens haar is een Duits team onderweg naar de plaats van het ongeval. Morgen reist ze zelf naar Frankrijk. De politica zei 'in diepe rouw' te verkeren.

14.00 Reddingswerkers hebben een gebied van 1 hectare afgezet. Tweehonderd brandweermannen, evenveel agenten en tal van zorgverleners zijn op weg naar de moeilijk te bereiken rampplek. Er is geen autoverkeer mogelijk naar de plaats van de crash.

13.56 Bondskanselier Angela Merkel heeft al haar afspraken voor vandaag afgezegd.

13.39 Volgens de Franse president Hollande zijn er ook Duitse en mogelijk Turkse slachtoffers.

13.36 Hoewel aanvankelijk sprake was van 148 inzittenden, stelde Germanwings dat er 144 passagiers en zes bemanningsleden aan boord waren.

13.35 Na lang wachten bevestigt luchtvaartmaatschappij Germanwings het ongeluk.

12.56 Op de luchthaven van Barcelona is een zaal geopend om familieleden op te vangen. In Duitsland is een crisisnummer geopend.

12.56 De franse ministers van binnenlandse zaken en ecologie zijn onderweg naar de rampplek, evenals de staatssecretaris van transport. De plaats waar het vliegtuig is neergestort, geldt als een hooggelegen gebied in de Franse Alpen. De weerman van lokale zender BFMTV meldt dat het vriest op de plek van het ongeluk.

undefined

12.04 De Franse president Hollande verklaart dat er waarschijnlijk geen enkele overlevende is van de vliegtuigcrash. Hij sprak over "een tragedie op ons grondgebied" en voegde er aan toe dat de plek waar het toestel is neergestort moeilijk bereikbaar is.

11.32 De eerste berichten over de vliegtuigcrash komen binnen.

10.53 Het vliegtuig maakte een duikvlucht van minstens acht minuten. Er kan nu geen contact meer met het vliegtuig gemaakt worden. De A320 verdwijnt definitief van de radar.

10.47 Vliegtuig vliegt nog maar op zo'n 8000 voet, vlak boven de bergtoppen in de Franse Alpen. Kort daarop stort het neer op ongeveer 1800 meter hoogte.

10.31 Het toestel is gedaald naar 35.675 voet, 10.874 meter.

10.30 De Airbus A320-211 vliegt over het Franse Toulon. Nu het toestel al enkele minuten op 38.000 voet vliegt, verliest het opeens heel snel hoogte.

10.24 Het vliegtuig stijgt naar 38.000 voet, zo'n 11.580 meter hoogte, met het plan die hoogte aan te houden.

9.55 Germanwings vlucht 4U9525 zou om 9.35 uur (GMT 8.35) uit Barcelona vertrekken. Volgens vluchtgegevens is dat 10.01 uur geworden. Het zet koers naar Düsseldorf.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden