UPDATE. Iran: Amerikaans rapport nekslag voor leugenaars

(Novum/Ap) - (Update van eerder artikel. Onder meer reactie Rusland in vierde alinea is nieuw.)

Het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten waarin staat dat Iran geen kernwapens meer ontwikkelt vormt de nekslag voor diegenen die het land de afgelopen jaren door middel van leugens als een bedreiging hebben afgeschilderd. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad woensdag gezegd.

Het maandag verschenen rapport, waarin staat dat Iran zijn kernwapenprogramma in 2003 onder druk van het buitenland heeft stopgezet, is een zegeverklaring voor Iran, zei Ahmadinejad tijdens een bezoek aan de provincie Ilam tegen duizenden toehoorders. "Dankzij uw verzet zijn de dromen van de kwaadwillenden aan flarden geschoten en hebben de kwaadwillenden zelf nog eens bewezen dat Iran oprecht is", zei Ahmadinejad.

Mohamed ElBaradei, het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties, zei woensdag dat het rapport Iran enigszins rehabiliteert. Hij zei het rapport met 'een zucht van verlichting' te hebben ontvangen, omdat het in lijn is met de bevindingen van het IAEA.

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei woensdag dat er geen bewijzen zijn dat Iran ooit met de productie van kernwapens bezig is geweest. "De gegevens die wij hebben gezien stellen ons niet in staat om met zekerheid te zeggen dat Iran ooit een kernwapenprogramma heeft gehad, aldus Lavrov. De minister zei wel van Iran volledige openheid van zaken en volledige medewerking met het IAEA te verwachten.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice zei woensdag dat de bevindingen in het nieuwe Amerikaanse rapport niet betekenen dat van Iran niet langer een dreiging uitgaat. Het regime in Teheran blijft 'problematisch en gevaarlijk', aldus Rice. Dinsdag zei Rice al dat het een grote vergissing zou zijn om de diplomatieke druk op Iran nu te verminderen. Ze is druk bezig dit standpunt aan andere landen over te brengen en heeft daartoe gebeld met haar ambtgenoten in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China.

De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Nicholas Burns zei woensdag ook dat zijn land ondanks het rapport zal blijven aandringen op een nieuwe VN-resolutie over meer sancties tegen Iran, omdat het land nog altijd uranium verrijkt en ballistische raketten ontwikkelt. China en Rusland hebben zich al eerder tegen nieuwe sancties uitgesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden