UPDATE. Eerste zelfmoordaanslag in Israël sinds een jaar

(Novum/Ap) - (Update van 'Aanslag in zuiden Israël: drie doden'. Informatie toegevoegd in alle alinea's.)

Bij een zelfmoordaanslag in de Zuid-Israëlische stad Dimona is maandag minstens één Israëliër om het leven gekomen. Zeven mensen raakten gewond, van wie één levensgevaarlijk. De politie doodde een tweede aanslagpleger voordat hij zijn explosievengordel kon ontsteken.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Palestijnse Al-Aqsa Martelarenbrigades. De daders maakten gebruik van de weggevallen grens tussen Egypte en de Gazastrook om via de Sinaïwoestijn Israël binnen te dringen. De grensmuur werd op 23 januari met geweld geopend en Egypte wist deze pas afgelopen zondag volledig te dichten.

De Martelarenbrigades meldden aanvankelijk dat de daders van de Westoever kwamen, maar woordvoerder Abu Fouad trok dat bericht in en zei dat de aanslag al een maand in de Gazastrook werd voorbereid, maar met het wegvallen van de grens ineens een stuk eenvoudiger was geworden. De Al-Aqsa Martelarenbrigades zijn gelieerd aan de Fatah-partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die weerlegde dat Al-Aqsa of Fatah bij de aanslag betrokken was. In de Gazastrook werd de aanslag gevierd met geweersalvo's in de lucht. Een woordvoerder van Hamas, Ayman Taha, noemde de aanslag gerechtvaardigd.

In Zuid-Israël werd rekening gehouden met aanslagen door opstandelingen uit de Gazastrook, die via Egypte Israël zouden bereiken. Duizenden Palestijnen zijn de afgelopen weken de grens met Egypte gepasseerd. De meesten slechts om inkopen te doen of familie te bezoeken, maar gevreesd wordt dat ook terroristen hun kans schoon hebben gezien. Dimona ligt ongeveer zestig kilometer van de grens met Egypte in de Negevwoestijn. De stad huisvest tevens een kerncentrale, maar de aanslag werd niet in de buurt daarvan gepleegd.

De politie meldde dat slechts een van de daders zich wist op te blazen. Een arts, die na de explosie naar de plek des onheils was gesneld, rukte daar de jas van een zwaargewonde man open om hem te behandelen. Tot zijn schrik vond hij daar een gaspatroon en verscheidene gevulde plastic zakken. Toen hij tot het besef kwam dat het om een tweede dader ging, zette hij het op een lopen. Een politieagent schoot de man van dichtbij dood.

Het is een jaar geleden dat er voor het laatst een zelfmoordaanslag werd gepleegd in Israël. Die aanslag, op een bakkerij in Eilat, kostte aan drie Israëliërs het leven. Daarvoor was er negen maanden geen zelfmoordaanslag gepleegd. Hamas, dat sinds vorig jaar zomer de macht heeft in de Gazastrook, en andere militante Palestijnse groepen hebben in het verleden tientallen zelfmoordaanslagen gepleegd in Israël.

"Voor de afsluiting (van de Palestijnse gebieden, red.) werden er zelfmoordaanslagen gepleegd en greep het verzet elke gelegenheid aan om deze grootse daden te plegen", zei Taha. "Ze tonen aan dat de Palestijnen de vijand en diens misdaden van repliek kunnen dienen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden