UPDATE. Blokkades melkfabrieken grotendeels opgeheven

(Novum) - (Update van eerder bericht. Meer informatie toegevoegd over fabrieken toegevoegd in vijfde alinea.)

Melkveehouders hebben hun blokkades grotendeels opgeheven. Alleen bij de fabriek van Friesland Foods in Nijkerk en de Campinafabriek in Heiloo blokkeren de boeren nog het terrein als protest tegen de lage melkprijs, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Dutch Dairymen Board (DDB) zondag. De melk wordt sinds zaterdagnacht weer bij de boeren opgehaald.

Sinds vrijdag blokkeren melkveehouders de fabriek van Friesland Foods in Nijkerk met tractoren. Zaterdag kwamen de leden van DDB ook in actie op de locaties in Leeuwarden, Workum, Gerkesklooster, Marum, Dronrijp en Varsseveld. Vrachtwagens konden het terrein

niet op of af, waardoor geen melk kon worden opgehaald of aan supermarkten worden geleverd.

Zaterdagnacht werden alle blokkades opgeheven, behalve in Nijkerk en Heiloo.

De melkveehouders strijden voor een vaste melkprijs tussen zo'n 40 en 45 eurocent per liter. Alleen dan zou de prijs kostendekkend zijn. Eind vorig jaar lag de prijs op ongeveer 37 eurocent.

De blokkades werden opgeheven omdat Friesland Foods weigerde melk op te halen bij de boeren, zegt een woordvoerder van DDB. "De boeren die niet meededen aan de acties, kwamen tegen ons in opstand omdat hun melk door onze blokkades niet werd opgehaald. Om de eer aan onszelf te houden, hebben we de blokkades opgeheven." In Nijkerk en Heiloo zegt de DDB minder last te hebben van de 'LTO-boeren', die tegen de acties zijn.

De fabriek in Nijkerk is de grootste dagversfabriek van Friesland Foods. Twaalf procent van alle melk gaat naar de dagversfabrieken, waar onder meer melk en yoghurt worden geproduceerd. De fabriek in Heiloo is de kleinste van de twee dagversfabrieken van Campina, zegt de DDB-woordvoerder. Door de blokkades is zeven procent van de productie van de dagversfabrieken stilgelegd, is zijn inschatting.

Sinds middernacht haalt Friesland Foods weer melk op bij de boeren. "Het is helaas niet gelukt om zaterdagavond voor het melken overal de melk op te halen. Hierdoor hebben ongeveer honderd melkveehouders tegen hun wil de melk moeten laten weglopen", meldt het zuivelbedrijf.

Zondagochtend gaven ongeveer 350 boeren van de in totaal 9400 melkveehouders van DDB aan uit protest geen melk te willen leveren. Dat waren er vrijdag nog 260.

LTO Nederland roept de boeren van DDB zondag op om per direct ook de laatste blokkades op te heffen. Melkveehouders die hun melk normaal willen afleveren, mogen geen financiële schade oplopen door de acties, vindt de brancheorganisatie waarbij 65 procent van de melkveehouders is aangesloten.

LTO zegt net als DDB een hogere melkprijs te willen, maar staat niet achter de blokkades. Volgens vicevoorzitter van LTO Melkveehouderij Cees Romijn is er voldoende ruimte om de dialoog aan te gaan met de zuivelverwerkers. "We moeten voorkomen dat door de acties nog meeer schade wordt geleden. Daar is niemand bij gebaat." Bij LTO is 65 procent van de melkveehouders aangesloten.

Volgens de DDB-woordvoerder blijven de blokkades in Nijkerk en Heiloo van kracht tot er een akkoord komt over de melkprijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden