UPDATE. ASML overweegt nieuw aandeleninkoopprogramma

(Novum/Betten) - (Update van eerder artikel. Uitbreiding van derde en vierde alinea.)

ASML zal ook in 2008 manieren zoeken om overtollige kasmiddelen terug te geven aan de aandeelhouders. Dat bleek woensdag bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2007.

"We zijn vol vertrouwen dat we in staat zullen blijven kasmiddelen te genereren die boven onze operationele behoeften liggen in 2008, en we zullen alle beschikbare mogelijkheden overwegen om dit geld terug te geven aan aandeelhouders, inclusief aandeleninkoop, dividend en kapitaalteruggaaf", meldt ASML.

ASML heeft in zijn geschiedenis nog nooit dividend uitgekeerd. "We denken dat het het beste is voor onze aandeelhouders om geld terug te geven middels een aandelenterugkoop. Maar we houden wel alle opties open", zegt financieel directeur Peter Wennink in een toelichting.

Hij stelde daarbij overigens dat ASML het geld niet nodig heeft voor overnames. "We hebben geen overnames nodig om te groeien. We zitten in een markt die met 8 tot 9% groeit en de groei van lithografie is zelfs 12-13%. Die groei proberen te managen is al moeilijk genoeg", volgens Wennink.

ASML handhaaft de doelstelling van een kaspositie van tussen de 1 miljard en 1,5 miljard euro. Aan het eind van het vierde kwartaal van 2007 had ASML 1,272 miljard euro in kas. In oktober kondigde het bedrijf een aandeleninkoopprogramma aan van 14 miljoen aandelen. Tot nu toe heeft ASML 9 miljoen aandelen ingekocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden