Untouchable. Steeds weer het werkoverleg op de hotelkamer.

Hervey WeinsteinBeeld AFP

Untouchable
Regie: Ursula Macfarlane. 
★★★★

De Britse documentaire ‘Untouchable’ schetst de opkomst en ondergang van Hollywoodbaas Harvey Weinstein. De film vat het allemaal nog eens samen: hoe Weinstein in oktober 2017 ten val werd gebracht door onthullingen in The New York Times en The New Yorker over seksueel misbruik. Hoe slachtoffers van aanrandingen en verkrachtingen eindelijk en masse naar buiten durfden te komen. Hoe #MeToo een wereldwijde beweging werd. 

We hebben de verhalen allemaal gehoord en gelezen. Nieuw is dat veel ingewijden voor het eerst voor de camera verschijnen om hun verhaal te doen. Van de 400 mensen die door de filmmakers werden aangeschreven, wilden er 128 vragen beantwoorden. 29 mensen werden gefilmd, van wie er 26 in de uiteindelijke film terecht zijn gekomen. Het gaat om vrouwelijke slachtoffers, voormalige medewerkers, journalisten en een enkele oude schoolvriend.

Schaamte

Als je de verhalen zo op een rij hoort, valt op dat slachtoffers en voormalige medewerkers gevoelens van angst en schaamte delen. Angst voor de machtige Weinstein die je carrière kon maken of breken. Schaamte om wat je in een hotelkamer of op een jacht in Cannes was overkomen. Een van Weinsteins ex-medewerkers heeft het over survivor guilt, de schuld die een overlevende voelt. 

Overlappingen met ‘Leaving Neverland’, de eerder dit jaar verschenen documentaire waarin slachtoffers van Michael Jackson uitgebreid aan het woord kwamen, zijn er ook. Aan het machtsmisbruik ligt een methode ten grondslag. Steeds weer het werkoverleg op de hotelkamer, de openvallende badjas, de massage. En als iemand de moed had om het misbruik aan te kaarten, werd er geschikt. Geld zat. 

Sheriff

Weinstein waande zich decennialang onaantastbaar (untouchable). Hij handelde als een maffiabaas, noemde zichzelf de sheriff van Hollywood en ging op een feestje rustig op de vuist met journalisten die hem onwelgevallig waren. In een suggestieve montage zien we ook even Donald Trump voorbijkomen. 

Een voormalige medewerker vertelt dat het ook opwindend was. Als je met Harvey was, ging je copieus dineren met Leonardo DiCaprio en Sean Connery. Je zat bij private screenings en vloog in private jets.

Dromen

‘Weinstein gebruikte zijn macht om de dromen van vrouwen te exploiteren’, aldus Ronan Farrow die als een van de eersten over Weinsteins jarenlange, seksuele misbruik publiceerde in The New Yorker. Zijn collega Ken Auletta spreekt van pathologisch gedrag.

Vraag is wel even waar Weinsteins tientallen aanklagers zijn gebleven. In de film komen slechts vijf actrices naar voren. De bekendste is Rosanna Arquette. Maar Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Mira Sorvino en Ashley Judd, om er een paar te noemen, ontbreken. Niet iedereen stond blijkbaar te popelen om nog eens haar zegje te doen, of verder met de Weinstein-zaak geassocieerd te worden. 

Wel komt de documentaire mooi op tijd. Weinstein wist recent financiële regelingen te treffen met aanklagers en crediteuren van The Weinstein Company, zijn voormalige filmstudio. Het zou volgens zijn advocaten gaan om circa 44 miljoen dollar. Die financiële regelingen roepen best veel vragen op.

Weinsteins proces begint in september.

Filmrecensies

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden