Universiteitsstad van Het Klokhuis

De intocht van Sint-Nicolaas, vandaag, biedt Harderwijk volop de gelegenheid om zich te presenteren. Want de oude Zuiderzeestad biedt dagtoerisme voor alle seizoenen.

Met de boot binnenvaren is misschien wel de mooiste manier om te arriveren in Harderwijk. Hoewel de Zuiderzee is geslonken tot Het Wolderwijd, ademt deze middeleeuwse havenstad een Oud-Hollandse nostalgie. Niet verwonderlijk dus dat Sint-Nicolaas vandaag hier zijn Pakjesboot 12 afmeert.

Hopelijk herinnert de goedheiligman zich nog het vroegmiddeleeuwse Harderwijk. Pas in 1231 werd Harderwijk voor het eerst in de papieren vermeld, toen graaf Otto II van Gelre de Zuiderzeeplaats promoveerde tot stad. Harderwijk groeide uit tot een internationaal handelscentrum, een van de Hanzesteden in Noordwest-Europa. Hoewel die glorietijd na 1500 eindigde, bleef Harderwijk een belangrijke stad.

Tegenwoordig klinkt de stadsnaam als vanzelf in één adem met het bekende Dolfinarium. Toch kennen juist kinderen en tieners Harderwijk ook als universiteitsstad. In de sketches van het televisieprogramma Het Klokhuis geeft ’professor doctor Fetze Alsvanouds van de Universiteit van Harderwijk’ immers met enige regelmaat quasiacademische colleges. De jonge televisiekijkers snappen natuurlijk ook wel dat alleen de acteur Aart Staartjes deze wat verstrooide hoogleraar tot leven kan wekken. Maar of dit kijkerspubliek het bestaan van de historische Universiteit van Harderwijk serieus neemt, is de vraag.

Daarom is er de ludieke promotiestudie in de ’Harderwijk-o-logie’. Bij het stadsmuseum kan de jonge bezoeker zich verdiepen in de lokale historie, waarin de Gelderse Academie (1648-1811) een belangrijke rol speelt. Als het museum vindt dat je genoeg weet over Harderwijk, krijg je een getuigschrift. Voor volwassenen bevat die promotiemogelijkheid een historische knipoog. Vroeger stond Harderwijk immers bekend om haar soepele promotiepraktijk.

Het resultaat daarvan is dat aan de stad de namen zijn blijven kleven van wereldbefaamde wetenschappers. Zo promoveerden de Leidse geneeskundige Herman Boerhaave en de Zweedse plantenkundige Carolus Linnaeus er in respectievelijk 1693 en 1735.

De internationale Hanzehandel is nu al lang weer verdwenen, net als de deftige hoogleraren, de Gelderse Munt, de garnizoensmilitairen en de grootschalige palingvisserij. De Zuiderzee is getemd. Aan de andere oever liggen nu de Flevopolders. Harderwijk (45.000 inwoners) is altijd een strategisch gelegen handelscentrum gebleven tussen groot vaarwater en Veluwe. De stedelingen zijn van oudsher gewend aan nieuwkomers en dagjesmensen. Speerpunt in het gemeentebeleid is een goed gastheerschap.

Een nieuwe stadsboulevard die de komende jaren verrijst, het Waterfront, symboliseert de omslag naar een toekomst van dagtoerisme voor alle vier seizoenen. Daarin mikt de gemeente op de wereld van wellness (zoals sauna’s) en culinair toerisme. Met de Veluwse natuur, de Randmeren en de Randstad om de hoek lonkt Harderwijk naar de rustzoekers. De stad is makkelijk te vinden aan water, weg en spoor. Ook gunstig voor de cadeautjeslogistiek van de Sint.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden