Universiteitsraad tegen Groningse campus in China

Een schets van de beoogde dependance van de Universiteit Groningen in de Chinese stad Yantai.Beeld RV

Het plan van de Rijksuniversiteit Groningen om een campus te openen in de Chinese stad Yantai zal volgende week worden weggestemd door studenten en personeel in de Universiteitsraad. 

Volgende week stemt de Universiteitsraad over de Yantai-plannen van het college van bestuur. Een meerderheid moet goedkeuring geven aan de aanvraag die de universiteit zal indienen bij het ministerie van Onderwijs. Zoals het er nu uitziet komt die goedkeuring er niet.

De Personeelsfractie en studentenfractie Calimero, die gezamenlijk een meerderheid hebben in het hoogste medezeggenschapsorgaan, lieten vanochtend in een gezamenlijke verklaring weten dat zij beiden tegen zullen stemmen. “Het is zeer onwaarschijnlijk dat dit in een week nog verandert”, zegt Daan van Dijk van de fractie Calimero.

Niet genoeg informatie

In 2015 stemde de fractie nog wel in met de intentie om naar Yantai te gaan. Toen was een meerderheid van de Universiteitsraad voor oprichting van een zustercampus in China, al stemden vijf leden blanco omdat ze zeiden niet genoeg informatie te hebben voor een beslissing.

“We hebben daar destijds mee ingestemd, maar wel onder een aantal voorwaarden”, aldus Van Dijk. Het grootste bezwaar dat de fractie nu heeft is dat de kwaliteit van het onderwijs in Groningen niet gegarandeerd goed zou blijven. “De risico’s zijn simpelweg te groot”, aldus Van Dijk. Het personeel en de studenten vrezen ook voor de academische vrijheid op de campus en de financiële risico’s van de onderneming.

Het College van Bestuur van de Groningse universiteit laat weten dat het kennis heeft genomen van de verklaring van Calimero en de Personeelsfractie. Aanstaande dinsdag wordt besloten of het huidige Yantai-voorstel op donderdag daadwerkelijk in stemming wordt gebracht en hoe het vervolgtraject er uit zal zien.

Lees ook:

Leuk, een dependance van de RUG in China, maar hoe zit het met de academische vrijheid?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden