Universiteitspersoneel heeft het zelfs te druk voor protest tegen werkdruk

Studenten en werknemers van de Radboud Universiteit roepen bestuursvoorzitter Daniël Wigboldus op te investeren in studenten.  Beeld Koen Verheijden
Studenten en werknemers van de Radboud Universiteit roepen bestuursvoorzitter Daniël Wigboldus op te investeren in studenten.Beeld Koen Verheijden

Universiteitspersoneel voert deze week actie tegen de werkdruk. In Nijmegen valt de opkomst een beetje tegen. ‘Iedereen is te druk.’

Gerrit-Jan KleinJan

De werkdruk op de universiteit is hoog, erg hoog, vertelt hoogleraar Nederlands Paula Fikkert op het plein aan de voet van het bestuursgebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze kijkt om zich heen. Stiekem had ze meer collega’s verwacht bij het protest tegen de werkdruk, waar zo'n honderd studenten en een handvol docenten op af zijn gekomen. “Collega’s zeiden me al: als ik ook nog eens protesteer, dan kom ik helemáál niet meer aan werken toe. Iedereen is druk.”

Zojuist gaf Fikkert een college in de open lucht, uit protest tegen de overvolle collegezalen. Met schorre stem – ze sprak zonder microfoon – somt Fikkert op wat haar dwarszit: zoveel lesuren dat het onderzoek er bijna bij inschiet, gebrek aan ondersteunend personeel, een enorme hoeveelheid extra klusjes zoals surveilleren tijdens tentamens, de permanente run op beursaanvragen. “De lol gaat er wel een beetje vanaf op deze manier”, verzucht de professor.

Ludiek

Op bijna alle universiteiten protesteren studenten en docenten deze week onder de noemer ‘#WoinActie’. Het academische personeel is de werkdruk en de ondermaatse overheidsinvesteringen in het onderwijs beu. Sinds het jaar 2000 is het aantal studenten meer dan verdubbeld tot ongeveer 280.000, terwijl het bedrag dat de overheid uitgeeft per student daalde met een kwart tot 15.300 euro. Vooralsnog protesteert het universiteitspersoneel op ludieke wijze, met colleges in de open lucht, debatten en toespraken waarin de werkdruk door de mangel wordt gehaald.

Terwijl Fikkert vertelt over haar overvolle agenda, knikt hoofddocent psychologie Marijtje Jongsma heftig mee. “Het is normaal geworden dat we ’s avonds en in het weekeind doorwerken en geen vakantie meer opnemen. Ik heb inmiddels een stuwmeer van een half jaar aan vakantiedagen”, zegt Jongsma, die ook werkzaam is bij de wetenschapsvakbond Vawo. Fikkert kijkt op haar horloge, ze moet er weer vandoor. “Dan heb ik nog even een half uur om aan een beursaanvraag te werken. Die moet morgen de deur uit. De rest van de middag heb ik een onderzoeksbijeenkomst”, zegt ze voordat ze wegspurt.

Schuld

Een korte bui dreigt even roet in het eten te gooien tijdens het lunchprotest. Maar nadat de laatste druppels zijn gevallen en de herfstzon er weer voorzichtig doorkomt, vult het plein zich weer. Een paar studenten rollen spandoeken uit met kreten tegen het leenstelsel. ‘Onze schuld = jullie schuld’, staat erop. En: ‘Leenstelsel privilegestelsel’. Verderop loopt een jongen rond met een banier van de SP.

Vooral in de eerste jaren van de studie, tijdens de bachelor, is er nog maar weinig persoonlijk contact met docenten, merkt studente filosofie Miranda van de Burgt. “Het is lastig participeren als je met vijftig personen in een werkgroep zit.” Terwijl ze vertelt over haar studie deelt ze rode vierkante stukjes vilt uit, bedoeld om op de jas te spelden uit solidariteit met de docenten.

Verschillende passerende studenten kijken haar nietbegrijpend aan als ze een stukje stof aangeboden krijgen. Een paar keer krijgt ze nee te horen. Het valt Van de Burgt op dat van de duizenden Nijmeegse studenten slechts een kleine minderheid betrokken is bij de acties. “Ik gebruik deze actieweek ook om andere studenten te informeren”, zegt ze. Ze begrijpt de desinteresse wel. “Veel studenten zijn vooral druk met hun studie bezig. Niet zo gek als je bedenkt dat iedereen binnen vier jaar wil afstuderen en dan ook nog een studieschuld heeft.”

Lees ook:

De publieke sector is zo ver uitgekleed, werknemers pikken het niet meer

Hoge werkdruk, personeelstekorten en lage salarissen. Terwijl het kabinet de dividendbelasting wil afschaffen, kraakt de publieke sector in zijn voegen. Werknemers pikken het niet langer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden