Universiteitsbibliotheek als catwalk
Terwijl middelbare scholieren naar de openbare bibliotheek trekken om serieus huiswerk te maken, tekent zich in de universiteitsbibliotheken een andere trend af. Voor studenten is de universiteitsbibliotheek juist meer gaan functioneren als een ontmoetingsplaats.
Scholieren zitten steeds meer in de 'bieb' om serieus te gaan leren en zich zo af te schermen van alle afleiding thuis, tekent Trouw vandaag in de krant op. Ook de universiteitsbibliotheek (UB) in Leiden kreeg steeds meer scholieren over de vloer en voerde ruim een jaar geleden een pasjessysteem in. Hierdoor hebben alleen nog de studenten toegang tot het gebouw. Volgens leden van de universiteitsraad waren middelbare scholieren dé grootste ergernis van de bibliotheekgangers.
Ondertussen zag universiteitskrant Mare in 2011 een nieuwe trend. Net als de middelbare scholieren trekken studenten naar de bibliotheek om samen serieus te studeren. Gevolg is dat de UB nu voor sommige studenten functioneert als een plek waar het draait om zichtbaarheid. "De UB is soms net een modeshow. Dan denk ik: wat heb jij nou aan, je komt hier toch om te studeren?" gaf een studente aan.
Gespot
Het fenomeen waarbij studenten meer gezien willen worden uit zich nu digitaal in populaire Facebook-pagina's voor de universiteitsbibliotheek van verschillende steden. Onder de naam Gespot: UB Amsterdam/Utrecht/Leiden kunnen studenten anoniem een berichtje op de pagina plaatsen, vergelijkbaar met een briefje op het prikbord bij de supermarkt. Het oorspronkelijke idee was om zo in contact te komen met bibliotheekbezoekers waar je niet rechtstreeks op durft af te stappen. Uit de inhoud van de berichten blijkt echter dat studenten er tijdens het studeren ook een welkome afleiding in vinden.
"Wie heeft er completa poeder bij zich? Ik moet completa in mijn koffie. Anders drink ik het niet"
"Mediterraans? meisje met licht bruin haar, zwarte schoudertas, lichtblauwe spijkerbroek over erg luxe benen en khaki kleurig shirt (sorry, ik ben een jongen, heb geen idee wat kleuren als perzik of mauve ofzo zijn): hoi."
"B.J.A. Van Min, ik heb je pinpas bij de balie afgegeven;)"
"lieve jongen met het witte t-shirt, bril en grote zwarte koptelefoon waarmee ik vanmiddag in studiezaal 1.23 zat. Zullen we morgenavond samen koffie drinken? liefs het meisje met de oranje trui!"
Sociale ontmoetingsplaats
Het verschijnsel komt uit Ierland en waaide inmiddels ook over naar onder andere de prestigieuze bibliotheken in Oxford, maar daar slaat het minder aan. Slechts 245 mensen zijn lid van deze Facebookpagina, tegenover 12.000 'likes' voor alleen al Gespot: UB Utrecht.
Nol Verhagen, directeur van de universiteitsbibliotheek in Amsterdam, stelde dat de bibliotheek voor studenten altijd al een sociale ontmoetingsplaats vormde. Hij denkt dat die functie 'iets sterker' is gaan overheersen. Universiteitsbibliotheken veranderen nu in plekken waar studenten samenkomen om te studeren. De Gespot-pagina's maken deze trend zichtbaar: ze bieden studenten een manier om met elkaar te communiceren en vooral een vorm van vermaak.
undefined