Universiteiten zijn erg traag met plan tegen werkstress

Studenten in een collegezaal van Tilburg University. Beeld ANP
Studenten in een collegezaal van Tilburg University.Beeld ANP

Universiteiten kunnen nog niet zeggen hoe ze de werkdruk gaan verlagen. En dat terwijl er een harde cao-afspraak ligt tussen de vakbonden en de universiteiten.

Gerrit-Jan KleinJan

In de cao-afspraak is vastgelegd dat de universiteiten nog voor het einde van dit jaar met plannen te komen. Met nog maar een paar weken te gaan, hebben alleen de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Maastricht een plan van aanpak klaarliggen, zo blijkt uit een rondgang van Trouw langs de veertien grootste Nederlandse universiteiten.

Dat zo'n zeven van de tien medewerkers de werkdruk op de universiteiten ervaart als hoog tot zeer hoog, is de belangrijkste reden waarom de vakbonden snel maatregelen willen zien. Toch halen sommige universiteiten de deadline niet. Zo verwachten de technische universiteiten in Delft en Eindhoven pas na de jaarwisseling een plan te presenteren. Bij de Universiteit Leiden weet de woordvoerder zelfs niet of er al wat op papier staat. "Misschien is er nog geen inhoud voor een plan."

De meeste instellingen proberen voor het einde van het jaar met hun visie te komen. "Maar we kunnen er nog niets over zeggen omdat het plan nog niet af is", aldus de woordvoerder van de Universiteit Utrecht. Andere universiteiten willen ook nog niet veel zeggen, omdat de maatregelen nog intern worden besproken. Zo wacht in Wageningen het plan nog op goedkeuring van de Raad van Bestuur.

Vage plannen

"Dit is in lijn met het sombere beeld dat we al hebben", zegt Jan Boersma die namens vakbond FNV met de universiteiten onderhandelt over de cao. Volgens Boersma onderschatten universiteiten het probleem. "Wat ik tot nu toe aantref zijn uitermate vage plannen. Je hoort wollig taalgebruik dat moet verhullen dat er bijna geen concrete maatregel wordt genoemd." Volgens hem wil het universiteitspersoneel de zekerheid dat er meer tijd komt om colleges en onderzoek voor te bereiden. Ook moet er een einde komen aan de versnippering van de tijd tussen onderwijs en onderzoek. Daarnaast moet de administratieve rompslomp op de schop. "Helaas heb ik niet één zo'n maatregel gezien."

Boersma heeft ook kritiek op het plan van de Rijksuniversiteit Groningen, dat in de zomer al klaarlag. Een belangrijk voornemen in het Groningse plan is een onderzoek, begin 2018, naar werkdruk en werkstress. De uitkomsten moeten leiden tot 'actieplannen op afdelingsniveau'. "Dit is feitelijk het vooruitschuiven van het probleem, geen plan van aanpak."

Volgens Marijtje Jongsma van de Vakbond voor de Wetenschap (Vawo) is het nog te vroeg om al met kritiek te komen op de universiteiten. "Maar mijn grote zorg is wel dat veel maatregelen minimaal zijn. Je kunt wel een pingpongtafel in de pantry zetten, maar daarmee verdwijnt niet het feit dat zo'n 20 procent van het werk van het wetenschappelijk personeel onbetaald wordt gedaan."

Lees ook: Waarom kunnen we niet voorkomen dat mensen bezwijken onder werkstress?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden