Universiteiten wijzen op schaduwkant van recordaantal studenten

Studenten krijgen les in de universiteit van Wageningen.Beeld ANP

Universiteiten hebben dit collegejaar 5 procent meer studenten dan vorig jaar, blijkt uit voorlopige cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Het ministerie van onder­-wijs rekende op een toename van 2 procent.

In totaal studeren nu bijna 290.000 studenten aan een universiteit in Nederland, het hoogste aantal ooit. Een jaar eerder waren dit er 273.000. Ook de inschrijvingen uit het buitenland groeien, inmiddels tot 55.000. Dat betekent dat bijna een op de vijf plekken in de collegebanken door buitenlanders wordt bezet.

VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg is blij met de groei, maar wijst ook op de keerzijde. Volgens hem komen universiteiten verder onder druk te staan, doordat de overheid te weinig investeert. “De signalen over werkdruk in het onderwijs, ook op universiteiten, moeten zeer serieus genomen worden”, zegt Duisenberg. “De regering heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het wetenschappelijk onderwijs in Nederland van topniveau kan blijven en ook beantwoordt aan de maatschappelijke vraag. Dit kan alleen door fors te investeren”. De universiteiten wezen er eerder op dat Den Haag steeds minder geld uitgeeft per student.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (Iso) wijst ook op de schaduwzijde van de onverwacht grote groei. “Die kent ook zijn grenzen, helemaal wanneer universiteiten en hogescholen de hoge aantallen niet aankunnen. Nu al zitten studenten op de trappen tijdens hoorcolleges”, zegt Iso-voorzitter Tom van den Brink. “Het mag niet zo zijn dat studenten gebukt gaan onder verkeerde inschattingen en bezuinigingen. Kwaliteit moet altijd voorop staan.”

Eerder werd al bekend dat de voorlopige instroom op hogescholen steeg met 3,8 procent. In het begin van 2019 zullen de exacte cijfers bekend zijn.

Lees ook:

Universiteiten, geef het goede voorbeeld en stimuleer integer onderzoek

Onderzoeksinstellingen moeten meer doen om integer onderzoek te stimuleren, stelt Serge Horbach, promovendus Institute for Science aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden