Universiteiten groeien te hard om kwaliteit te blijven bieden

Beeld ANP

Twee Nederlandse universiteiten leveren aan kwaliteit in doordat ze almaar meer studenten bedienen. De Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit in Rotterdam groeiden het afgelopen jaar tot meer dan zevenduizend eerstejaars studenten en dat geeft volgens de Keuzegids Universiteiten 2019 allerhande problemen.

Het knelt volgens die jaarlijkse en onafhankelijke ranglijst vooral in populaire studies als economie, bedrijfskunde en rechten. In Rotterdam groeide rechtsgeleerdheid met een kwart. Volgens de Keuzegids merken rechtenstudenten dat er te weinig onderwijsruimtes zijn. Op de UvA zou economie niet genoeg op de praktijk gericht zijn en laat de toetsing van kennis te wensen over.

Wageningen bovenaan

Andere universiteiten blijken juist prima om te kunnen gaan met groei zonder aan kwaliteit in te boeten. Dat zijn bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen en de Wageningen Universiteit , die ondanks een fikse groei bovenaan de ranglijst staat. Ondanks die groei zijn studenten positief over de inhoud van de studie en over hun docenten. Van de klassieke, brede universiteiten scoort Nijmegen het best.

De Keuzegids baseert zich op studentenenquêtes, gesprekken met universiteiten, universiteitsaccreditaties en een blik op de arbeidsmarkt. Die arbeidsmarkt blijkt vooral ongunstig voor religiewetenschappers, zij zijn met 15 procent het vaakst werkloos na hun studie. Studenten van technische vakken als kunstmatige intelligentie of econometrie vinden het makkelijkst een baan. Het meest verdienen de tandartsen, het minst cultureel antropologen.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich al langer grote zorgen over de groei van het aantal studenten en stipte onlangs aan dat er op steeds meer universiteiten lesgegeven wordt op noodlocaties zoals bioscopen en studenten tijdens hoorcolleges vaker op de trap moeten zitten.

Lees ook:

Universiteiten wijzen op schaduwkant van recordaantal studenten

Universiteiten hebben dit collegejaar 5 procent meer studenten dan vorig jaar, blijkt uit voorlopige cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Het ministerie van onder­wijs rekende op een toename van 2 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden