Universiteiten: Bezuinigingen leiden tot massaontslagen

Collegezaal. (ANP) Beeld
Collegezaal. (ANP)

De universiteiten vrezen dat in 2012 minstens 2500 hoogleraren en docenten hun baan verliezen. De universiteiten krijgen 20 procent minder geld voor onderwijs, blijkt uit ramingen van de VSNU, de vereniging van universiteiten.

Ricus Dullaert

De dreigende ontslagen zijn het directe gevolg van de bezuinigingen die het kabinet door wil voeren bij universiteiten en hogescholen. Volgens de VSNU lopen die de komende jaren op tot een bedrag tussen de 700 en 900 miljoen euro, zo’n 15 procent van het totale budget. Belangrijkste kortingsposten zijn de boete die universiteiten en hogescholen krijgen voor trage studenten en een forse vermindering van het geld dat beschikbaar is voor onderzoek.

De bezuinigingen zijn in tegenspraak met de ambitie van het kabinet om wereldwijd in de topvijf van kenniseconomieën te staan, vindt de VSNU. Ook zal het aantal studenten de komende jaren naar verwachting blijven stijgen.

De ontslagen bij universiteiten en hogescholen staan nog niet helemaal vast, zegt VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda.„Maar deze cijfers zijn geen verzinsels. Het kabinet is wel degelijk van plan deze bezuinigingen door te voeren.”

Collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth van de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen luidde in zijn nieuwjaarstoespraak al de noodklok voor zijn universiteit. Door de boete op langstudeerders staat de RU een korting van ongeveer 20 miljoen euro te wachten. Die bezuiniging zorgt voor een ’enorm gat’ in de begroting van 2012 en kan alleen opgevangen worden door mensen uit de vaste staf te ontslaan, zegt De Wijkerslooth. „Bij ons gaat het dan om tweehonderd docenten, op een totaal van 2350.” Die docenten zouden bij ontslag ook wachtgeld mee moeten krijgen. Dat zou de universiteit nog eens 100 miljoen kosten.

Behalve bezuinigingen op het onderwijzend personeel is er ook flink minder geld voor onderzoek. De Radboud Universiteit denkt daarom 200 promotieplekken te moeten schrappen. De VSNU heeft berekend dat in heel Nederland de komende jaren 2800 promotieplekken zullen verdwijnen, ongeveer een derde van het totaal.

Voor De Wijkerslooth is één ding duidelijk: ”Zoals het nu in het regeerakkoord staat, moeten we het echt niet doen.” Daarom riep hij in zijn nieuwjaarsspeech studenten en docenten op om mee te doen aan de demonstratie tegen de bezuinigingen op 21 januari in Den Haag.

null Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden