Universiteit van Leiden doet onderzoek naar oertijd islam

De afdeling Arabisch van de universiteit van Leiden begint een onderzoek naar de oudste geschiedenis van de islam.

Van onze redactie religie & filosofie

Hoogleraar Arabisch Petra Sijpesteijn, per één februari benoemd, gaat zich bezighouden met bronnenmateriaal dat volgens haar nog vrijwel onontgonnen is, Arabische papyri.

In een bekendmaking van de universiteit van Leiden refereert Sijpesteijn aan het werk van sceptische islamkenners, die grote twijfels hebben over het traditionele verhaal over het ontstaan van de Koran. Ze hoopt dat systematische bestudering van de papyri meer helderheid zal kunnen brengen.

Sijpesteijn heeft voor haar project een subsidie van 1,5 miljoen euro gekregen van de Europese Onderzoeksraad (ERC). In 2002 was ze medeoprichter van de Internationale Society for Arabic Papyrology. Sijpesteijn wil in de toekomst ook Leidse studenten cursussen laten volgen in het bestuderen van Arabische papyri.

Volgens Sijpesteijn blijkt uit de papyri dat de Arabische veroveraars uit de begintijd ruime bestuurservaring hadden en niet een ongeorganiseerde groep rovende bende vormden, zoals wel is aangenomen.

Onlangs hielden dissidente islamologen een symposium in Otzenhausen in Saarland. Het initiatief ging uit van de onlangs opgerichte stichting Inarah (Arabisch voor Verlichting). Inarah is opgericht door dissidente islamologen uit Duitsland. De deelnemers aan het symposium kwamen uit Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Italië.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden