Universiteit Twente laat Iraniërs weer toe

Iraniërs mogen toch studeren aan de Universiteit Twente. Alleen bepaalde studies die gevoelige nucleaire informatie bevatten, blijven voor hen verboden.

Iraniërs worden niet langer geweigerd aan de Universiteit Twente. Dat gebeurde sinds eind vorig jaar wel, omdat Iraanse studenten in aanraking zouden kunnen komen met nucleaire kennis.

„Elke student, ook die uit Iran, is bij ons van harte welkom”, zegt voorzitter Anne Flierman van het college van bestuur nu. De universiteit heeft vrijdag overlegd met de ministeries van onderwijs en buitenlandse zaken en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over deze gevoelige kwestie.

Het bestuur van de Universiteit Twente zag zich vorige maand genoodzaakt studenten en medewerkers uit Iran niet meer toe te laten, omdat de technische universiteiten een garantieverklaring moesten afgeven aan de IND. Daarin vroeg de IND om de garantie dat de Iraanse student geen toegang zou krijgen tot nucleaire kennis, die gebruikt kan worden voor het produceren van kernwapens.

De technische universiteiten Twente en Eindhoven weigerden die verklaring af te geven. Wetenschap is vrij, was hun argumentatie. „Die garantieverklaring wordt nu niet meer door de IND gevraagd”, verklaart Flierman de beleidswijziging. De universiteit kan daarom de poorten weer openen voor studenten uit Iran. Flierman: „Die ommezwaai is niet aan ons toe te schrijven, maar aan de IND.”

Faculteiten waar specifieke activiteiten en onderzoeken plaatsvinden met betrekking tot nucleair technologie zijn voor Iraniërs wel verboden. Daarmee volgt Twente het voorbeeld van de TU Delft. Alleen de Technische Universiteit Eindhoven is voor nieuwe Iraanse studenten momenteel geheel verboden terrein.

De verwarring rond de Iraniërs ontstond vorig jaar september. De ministeries van buitenlandse zaken en onderwijs vroegen toen alle hogescholen en universiteiten ’terughoudend’ en ’waakzaam’ te zijn met het werven en toelaten van deze studenten. De oproep vloeit voort uit een resolutie van de Verenigde Naties, die als doel heeft het atoomprogramma van Iran te bemoeilijken.

De afgelopen weken tekenden tientallen wetenschappers uit binnen- en buitenland een petitie waarin zij de Nederlandse overheid oproepen een einde te maken aan het categorisch uitsluiten van Iraniërs in het hoger onderwijs.

Minister Plasterk van onderwijs komt nog met een verklaring over deze kwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden