Universiteit Tilburg eert gesneuvelde studenten

De gedenkplaten met de namen van negentien omgekomen studenten stonden jarenlang in een kelder. Ooit waren ze van de muur geschroefd bij een verbouwing, en daarna vergeten.

Dit jaar wil de Universiteit van Tilburg dat goed maken. Zeventig jaar na het einde van de oorlog krijgen de drie platen weer een prominente plek op de campus. En de universiteit gaat op zoek naar nabestaanden van de omgekomen studenten, om hun verhalen op te schrijven in een boek. Ook komt er een digitaal monument op een website.

"We willen de dilemma's en problemen waar studenten toen voor stonden inzichtelijk maken voor de studenten van vandaag", zegt Laurie Faro, medewerkster van de universiteit. "We willen die verhalen ook linken aan de actualiteit: de universiteit heeft nu veel internationale studenten - bijvoorbeeld uit oorlogsgebieden - die van alles hebben meegemaakt."

De universiteit wil bovendien recht doen aan de nabestaanden van de omgekomen studenten. "De tweede generatie draagt nog dagelijks de last van de oorlog met zich mee", zegt Faro. "We hebben contact met één mevrouw die werd geboren terwijl haar vader al in gevangenschap zat. Hij heeft het bericht van haar geboorte wel gekregen, maar ze hebben elkaar nooit gezien. Indringende verhalen."

De toenmalige Katholieke Economische Hogeschool had in de oorlog rond de honderd studenten. Negentien van hen kwamen om, onder wie één Joodse student. De anderen sneuvelden bijvoorbeeld in het verzet. Een student kwam om aan het begin van de oorlog tijdens de strijd om de Grebbeberg. Een ander overleed in Nederlands-Indië.

Martinus Cobbenhagen, oprichter van de hogeschool, priester en hoogleraar, hield met veel van de ondergedoken studenten contact via brieven. Die werden via koeriers bezorgd. "Hij probeerde de universitaire gemeenschap zo lang mogelijk in stand te houden", zegt Faro. "Hij riep studenten op om elkaar te steunen. Maar ook om niet te vergeten door te studeren. Er gingen ook collegedictaten rond."

Faro, die dit jaar promoveerde op een onderzoek naar de betekenis van monumenten voor nabestaanden, erkent dat het 'wat merkwaardig' is dat de plaquettes jarenlang vergeten waren. "Er was weinig aandacht voor de Tweede Wereldoorlog op de universiteit", zegt ze. Met een collega nam zij het initiatief dat te veranderen.

Op 11 mei worden de plaquettes onthuld en voor iedere gesneuvelde student een kaars aangestoken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden