Universiteit mag ook tweedejaars wegsturen

Studenten kunnen in de toekomst ook in hun tweede of derde studiejaar een negatief studieadvies krijgen van de hogeschool of universiteit. Minister Jet Bussemaker van onderwijs wil dat instellingen daarmee gaan experimenteren, zodat studenten na het eerste jaar de teugels niet te veel laten vieren. "Instellingen merken dat studenten na het eerste jaar hun tempo laten zakken", schrijft de minister aan de Kamer. Daarom wil ze dat 15 hbo-instellingen en 8 universiteiten ervaring gaan opdoen met het wegsturen van studenten in latere jaren van hun studie. Het bindend studieadvies is "een stok achter de deur', zegt Bussemaker, "bedoeld om de student aan te zetten de opleiding sneller af te ronden"

voor studieadvies
Studenten denken beter na overhun studiekeuze en stellen de keuze wellicht een jaartje uit als ze nog niet zeker zijn over wat ze willen.

De overheid draagt zo'n zesduizend euro per jaar per student bij aan een hoger onderwijs-opleiding, de maatschappij mag wat terugeisen.

De maatregel is een stok achter de deur: van de hbo-studenten die het eerste studiejaar hebben doorstaan, rondt slechts 63 procent binnen vijf jaar de opleiding af (officiële opleidingsduur: 4 jaar). Van de wo-studenten heeft 84 procent na vier jaar zijn diploma (officiële duur: drie jaar).

Einde van de 'zesjescultuur', studenten kunnen niet langer kalm aan doen.

Het is prima haalbaar om een studie binnen de daarvoor gestelde tijd af te ronden.

tegen studieadvies
Universiteiten en hogescholen kunnen studenten nu al in het eerste jaar wegsturen als ze te weinig studiepunten halen.

Hogescholen en universiteiten mogen studenten bovendien nog aan het eind van het tweede studiejaar wegsturen, als zij de propedeusevakken dan nog niet hebben gehaald.

Studenten verliezen vanaf studiejaar 2014-2015 ook al de basisbeurs. Doordat studeren duurder wordt, zullen ze harder gaan werken. De maatregel is dus overbodig.

Studenten kunnen zo niet meer een jaar besteden aan bestuurswerk bij een vereniging.

Verschoolsing van het systeem: de verantwoordelijkheid wordt bij student weggehaald.

De druk wordt opgevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden