Universiteit Maastricht in de ban van 'goddelijke genezing'

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

De getuigenis over een godswonder door de Maastrichtse hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck, zorgt voor beroering onder een deel van zijn collega's. Het is reden voor de Universiteit Maastricht om volgende maand samen met universiteitskrant Observant een debat te organiseren over de relatie tussen geloof en wetenschap.

Marijke de Vries

Van Schayck is naar eigen zeggen meer dan 25 jaar geleden getuige geweest van een 'spontane beenaangroei' na gebed. Hij vertelt dat in een video op de website geloofenwetenschap.nl, ontdekte Observant. Van Schayck noemt het een moment waarbij hij God heeft 'zien optreden'. "Ja, ik denk dat het kan, omdat ik denk dat God niet afhankelijk is van het natuurlijke. Wel denk ik dat je daar voorzichtig mee moet zijn (...) en echt moet kijken of het onomstotelijk klopt. In dit geval was het ook onomstotelijk naar mijn idee", zegt de wetenschapper. Röntgenfoto's zouden de onverklaarbare groei hebben bevestigd.

De Maastrichtse hoogleraar filosofie Tsjalling Swierstra zei in Observant dat hij het 'onbevredigend' vond dat Van Schayck in de video "uitdrukkelijk als wetenschapper, niet als privépersoon" sprak tegen een lekenpubliek. Hij zou hebben gesuggereerd dat het wonder wetenschappelijk bewezen was, "hoewel er vooralsnog geen kritische toetsing heeft kunnen plaatsvinden."

De universiteit heeft er geen problemen mee dat Van Schayck in het filmpje wordt aangekondigd als hoogleraar preventieve geneeskunde, zegt woordvoerster Caroline Roulaux. "Dit valt onder zijn persoonlijke geloofsbeleving. Zolang die geen consequenties heeft voor zijn wetenschappelijk functioneren hebben wij daar niet zoveel mee te maken."

Van Schayck laat schriftelijk weten dat hij zijn "waarneming geenszins binnen het wetenschappelijk kader [heeft] willen trekken". Het gaat volgens hem om "een heldere, persoonlijke waarneming". Hij doet op 25 maart mee aan het debat over geloof en wetenschap.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden